Cine intră în cursa pentru Primăria Capitalei

0
Publicat:

Lista candidaților la Primăria Capitalei începe să prindă contur, deși alegerile locale se vor desfășura peste un an. AUR este singurul partid care a venit până în prezent cu un candidat oficial și un program, însă pe liste s-au anunțat și Nicușor Dan sau Gabriela Firea.

Cine intră în cursa pentru Primăria Capitalei FOTO: Mediafax
Cine intră în cursa pentru Primăria Capitalei FOTO: Mediafax

Partidul condus de George Simion și-a anunțat în această săptămână candidatul la Primăria Generală a Municipiului București, fiind vorba de Mihai Enache. AUR îl descrie drept un candidat cu „vastă experiență în administrația locală“, care a realizat „o serie de proiecte esențiale pentru bucureșteni“, cu referire la faptul că, în ultimii ani, Enache a lucrat în cadrul primăriilor sectoarelor 3, 4 și 5, în calitate de expert, șef de serviciu sau de direcție.

Mihai Enache va candida sub genericul „Alegerea de aur pentru București, Capitala noastră“ și promite să „redea bucureștenilor Capitala renăscută, sigură, predictibilă, familistă, prosperă, frumoasă, unificată, liberă, istorică și deblocată“. Candidatul AUR vine și cu o serie de măsuri, printre care se numără desființarea primăriilor și consiliilor locale de sector, dar și extinderea orașului până la limita autostrăzii A0, demersuri greu de realizat.

Potrivit G4Media, Mihai Enache este nașul de căsătorie al unui bărbat care a fost condamnat definitiv pentru complicitate la ultraj și tulburarea liniștii publice. Gabriel Ștefan Lupu, alături de mai multe persoane, a fost acuzat de procurori că a atacat forțele de ordine la protestul din Piața Victoriei din 1 februarie 2017. De asemenea, finul candidatului AUR ar fi participat și la fondarea Blocului Naționalist, o organizație care a adunat mai mulți reprezentanți ai extremei dreapta, menționează sursa citată. 

Nicușor Dan vrea al doilea mandat

Actualul edil al Capitalei își dorește să obține un al doilea mandat ca primar general și a anunțat ca va candida din nou, ca independent, la alegerile din anul 2024.

Nicușor Dan a precizat ca va candida și dacă va exista o alianță între PNL și PSD la alegerile locale din Capitală, însă a punctat că speră să aibă susținerea a cât mai multe partide de dreapta.

„Mi-e greu să cred că nu voi candida ca independent peste un an, independent de partide, coaliţii. Voi candida independent, care speră să aibă susţinerea cât mai multor partide de dreapta“, spune Nicușor Dan.

Liberalii, cei care l-au susținut în anul 2020 pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei, își doresc ca în anul 2024 să aibă un candidat propriu. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a precizat în urmă cu câteva zile că la începutul lunii noiembrie partidul va veni cu un nume.

„PNL este obligat să aibă candidat la București. Pe data de 3 sau 4 noiembrie vom avea o ședință a Biroului Permanent Național în care foarte probabil vom veni cu un nume pentru PNL București“, a subliniat Rareș Bogdan.

Printre candidații care se vehiculau la Primăria Capitalei se număra la începutul acestui an și Ciprian Ciucu, edilul liberal din Sectorul 6, cel care a ocupat până în februarie 2023 funcția de președinte al organizației din București, post din care și-a dat demisia motivând lipsa de timp. 

Firea, candidatul PSD

Gabriela Firea rămâne candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, fapt confirmat și de liderul PSD la finalul lunii septembrie.

„Am fost anunțată un posibil candidat, am fost anunțată de președintele partidului candidatul PSD la Primăria Capitalei anul trecut și se vorbea în coaliție chiar de candidat comun PSD-PNL în persoana mea. Dacă între timp cineva s-a răzgândit, vom afla probabil pe parcurs“, a precizat Gabriela Firea în urmă cu două săptămâni, într-un interviu pentru Digi24.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, anunța la finalul lunii septembrie că decizia partidului ca Gabriela Firea să fie candidatul pentru București nu a fost schimbată: „Există o decizie în acest moment şi ea nu a fost schimbată, doamna Gabriela Firea este candidatul PSD la Primăria Capitalei. Nu am luat altă decizie“.

Susținerea Gabrielei Firea la Primăria Capitalei de către PSD a fost pusă sub semnul întrebării ca urmare a scandalului legat de azilele groazei, în urma căruia a demisionat din funcția de ministru al Familiei.

Opoziția, șanse mari de alianță

Partidele de dreapta din Opoziție, Forța Dreptei, USR și PMP, negociază formarea unei alianțe pentru anul electoral 2024. Fostul premier Ludovic Orban, actual președinte al Forței Dreptei, susține că cele trei formațiuni ar trebui să formeze o alianță înainte de alegerile europarlamentare.

De asemenea, și președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că discuțiile cu Forța Dreptei și PMP merg în direcția unei liste comune pentru alegerile europarlamentare. Ca atare, nu este exclus ca aceste trei formațiuni să aibă un candidat comun la Primăria Capitalei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite