De ce sunt referendumurile AUR, pentru familia tradițională și plăți în numerar, sortite eșecului ANALIZĂ

0
Publicat:

AUR a anunțat că face demersuri pentru inițiarea a două referendumuri - unul pentru familia tradițională, celalaltă pentru plata în numerar. Inițiativele au însă un scop mai mult de promovare, în contextul în care etapele pentru a chema populația la urne sunt greu de bifat, iar validarea unui referendum e un pas și mai greu. 

Partidele parlamentare evită asocierea cu AUR FOTO Inquam Photos
Partidele parlamentare evită asocierea cu AUR FOTO Inquam Photos

Una dintre temele abordate de AUR este repetarea referendumului pentru familie. Inițiativa pentru redefinirea familiei în Constituție a avut parte însă de un eșec în 2018, atunci când tema era susținută de social-democrații conduși de Liviu Dragnea. 

Celalalt subiect abordat de AUR este introducerea plăților în numerar în Constituție. Inițiativa formațiunii politice vine pe fondul noilor reglementări din ordonanța măsurilor fiscal-bugetare, care prevede noi limite privind plățile cu cash. 

Un referendum inițiat de AUR, condamnat la eșec

Șansele unui referendum inițiat de AUR sunt însă slabe, în contextul în care inițiativa trebuie să treacă prin Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaților și senatorilor, iar în prezent toate partidele parlamentare se feresc de asocierea cu formațiunea politică condusă de Simion.

Momentan, AUR nu reușește să strângă nici semnăturile necesare în cazul unei moțiuni de cenzură și nici în cazul unei sesizări la CCR. Singurul partid care a semnat o moțiune de cenzură a AUR a fost USR în urma retragerii de la guvernare, fapt pentru care a fost aspru criticat, mai ales în contextul în care textul inițiativa a făcut referire și la foștii membrii USR ai guvernului.

Date fiind condițiile pentru organizarea unui referendum, de-a lungul anilor, mai multe inițiative au fost sortite eșecului, un prim exemplu fiind reprezentat de cel pentru familia tradițională susținut de PSD în 2018. 

Și inițiativa „Fără penali în funcții publice” este blocată de trei ani în comisia juridică de la Senat, deși a fost adoptată de Camera Deputaților încă din 2020. Organizarea unui referendum la acea vreme ar fi pus probleme din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus.

Între timp tema a fost parțial rezolvată prin introducerea unui amendament la altă lege, care a fost promulgată și care prevede o interdicție de a fi ales în administrația publică pentru toate persoanele care „la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea”.

Cum vrea AUR să promoveze cele două teme 

„În primul rând ar proteja viața românilor de două atacuri grave care se dau la adresa lor, unul care ține de libertatea financiară și de dreptul de a-și folosi proprietatea, banii sunt și ei o proprietate, și al doilea care ține de libertatea de conștiință și de libertatea de a trăi într-un mod de viață normal”, a explicat reprezentantul AUR, Claudiu Târziu, cu privire la necesitatea celor două inițiative. 

În privința șanselor de concretizare a referedumurilor, parlamentarul a arătat spre  formațiunile puterii. „Va fi validat dacă va fi organizat odată cu alegerile, dacă PSD și PNL vor vrea să facă lucrul acesta”, a argumentat Tîrziu. 

De altfel, parlamentarul AUR a fost unul dintre liderii Coaliției pentru Familie, organizație care a strâns semnăturile pentru demararea referendumului.

„Noi am terminat în 2016 cu toată procedura, iar Guvernul PSD a găsit de cuviință să organizeze referendumul abia în 2018, când l-a și trântit, pentru că aici este iar o mică paranteză. Nu a fost un eșec referendumul, după părerea mea a fost chiar un succes, având în vedere propaganda intensă dusă împotriva lui, boicotul la care a fost supus din partea partidelor parlamentare și toată atmosfera negativă care s-a creat în jurul acestei inițiative. (...) Faptul că nu a fost validat arată că s-au premeditat lucrurile. (...) S-a dus o propagandă absolut mizerabilă la referendum”, a afirmat Tîrziu.

Ce prevede Constituția 

Deși referendumul este unul dintre elementele care exprimă suveranitatea națională a poporului, în urma strângerii de semnături inițiativa trebuie să trecă prin Parlament.

De asemenea, președintele, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național. 

În cazul unei suspendări din funcție a președintelui, în urma încălcării unor prevederi din Constituție, propunerea poate fi initiată de cel putin o treime din numărul deputaților și senatorilor, iar dacă este aprobată de Parlament, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui.

Analist: Vor doar să pună tema în discuție

Contact de „Adevărul”, analistul politic Cristian Pîrvulescu a explicat că subiectele atinse de AUR au rolul de a consolida electoratul formațiunii.

„Dacă nu reușesc referendumul atunci se victimizează, dacă reușesc referendumul, care oricum nu va fi pentru modificarea Constituției, e aberant. Un referendum care să ceară doar folosirea numerarului este o absurditate. Este vorba despre linia conspiraționistă cu care AUR se împacă atât de bine, este încercarea de a-și consolida electoratul, care trăiește numai din conspirații și pentru care nicio discuție rațională nu poate fi purtată. Evident, în rândul conspirațiilor, conspirația LGBT este una dintre cele mai importante. Sunt teme false, dar care privează societatea și pe acest mod ei încearcă să crească din ce în ce mai mult”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Analistul politic a punctat că astfel de demersuri mobilizează o parte din electoral, în general pe cei sensibili la teoriile conspirației.

„Nu vor să ajungă la referendum, vor doar să pună tema în discuție și să priveze societatea. Știu că nu pot să ajungă la referendum. Referendumul, despre care atâția vorbesc, este de fapt un instrument la mână populiștilor, în epoca noastră nu știu referendumuri care să fi reușit. Referendumul este o simplificare pe care ei și-o doresc reprodusă apoi în campania electorală a unei dezbateri politice care e complexă”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite