Ce spune președintele Klaus Iohannis despre măsurile fiscale adoptate recent de Guvern

0
Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat în cadrul unui mesaj transmis cu ocazia celei de-a 31-a ediții a Topului Naţional al Firmelor Private din România că este încrezător în faptul că Guvernul va adopta măsuri care să menţină România competitivă în plan fiscal, arătând că ţara noastră va înregistra şi în acest an o creştere economică susţinută, mult peste media UE. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Felicit Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii şi pe toţi întreprinzătorii din România, ale căror rezultate ne bucură anual cu ocazia acestui eveniment. Munca şi performanţele dumneavoastră sunt extrem de importante pentru dezvoltarea noastră economică. Pe fondul incertitudinilor din ultimii ani, eforturile dumneavoastră sunt cu atât mai relevante şi merită apreciate şi sprijinite. Aţi contribuit semnificativ la redresarea post-pandemie, prin implicarea dumneavoastră susţinută. În prezent, actualitatea geopolitică este marcată de un nou conflict armat în Orientul Mijlociu, suprapus peste cel în derulare din vecinătatea noastră. Se intensifică astfel riscurile şi la adresa economiei, deja fragilizată de crize multiple. Acest context induce probabilităţi sporite ca dinamica economică globală să încetinească şi mai mult, iar simptomele recesioniste să accentueze problemele bugetare şi sociale, cu riscuri sporite în planul sustenabilităţii”, a afirmat şeful statului într-un mesaj transmis de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Șeful statului a mai arătat că „România va continua să înregistreze o creştere economică susţinută, mult peste media Uniunii Europene în acest an”, a continuat Iohannis.

„În plan financiar, după stagnarea inflaţiei din luna august, trendul dezinflaţionist continuă prin coborârea inflaţiei sub 9% începând din luna septembrie. În această privinţă, sunt conştient de preocupările mediului antreprenorial, mai ales că numeroşi întreprinzători mici şi mijlocii sunt îngrijoraţi de povara inflaţiei. Ştiu, de asemenea, că măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri. Am însă încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare, acolo unde acestea se impun, şi va adopta măsuri care să menţină România competitivă în plan fiscal, pentru a atrage în continuare investiţii productive, în beneficiul economiei noastre. Consolidarea finanţelor publice, conformarea fiscală şi colectarea sporită a veniturilor la bugetul de stat, performanţa aparatului administrativ şi eficienţa serviciilor publice reprezintă condiţii esenţiale ale unui stat modern, de tip european, aşa cum ne dorim să fie statul român”, a mai arătat şeful statului.

Președintele a mai adăugat că „trebuie să fim cu toții realiști că multiplele crize au accentuat vulnerabilitățile structurale ale bugetului și ale economiei noastre. În aceste vremuri se văd mai clar limitele unui model de politică economică axat mai degrabă pe consum, și nu pe investiții, orientat mai mult pe termen scurt decât pe termen lung”.

„România se află în plin proces de implementare a reformelor și investițiilor incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Multe dintre măsuri, îndelung amânate, au devenit astăzi imperios necesare, nu doar ca angajamente asumate, ci și ca oportunități de modernizare a administrației și a economiei noastre. Reformele și investițiile prevăzute în PNRR vor duce la o administrație mai eficientă, mai aproape de contribuabil, și la progrese importante în domenii precum infrastructura de transport, sistemul energetic, educație, sănătate și bună guvernare. De aceea, absorbția fondurilor europene este un obiectiv național esențial, deoarece fondurile europene au un rol cheie în susținerea creșterii economice a României. Avem deja experiența a două perioade de programare și suficient potențial încă nevalorificat în sectoare competitive precum agri-business, IT&C, industria petrochimică sau turism”, a mai spus Klas Iohannis.

Totodată, șeful statului a explicat că, în ciuda multiplelor oportunități, a observat totuși „o scădere a numărului de întreprinzători mici și mijlocii care intenționează să acceseze fonduri structurale”. „În acest sens, Guvernul, împreună cu autoritățile locale, trebuie să facă toate demersurile necesare pentru facilitarea absorbției fondurilor europene disponibile pentru mediul de afaceri. Iar dumneavoastră, reprezentanții IMM-urilor, să îndemnați continuu întreprinzătorii către programele cu finanțare europeană, în interesul afacerilor mici și mijlocii din România”, a mai transmis președintele.

„De asemenea, angajatorii sunt deosebit de preocupați de situația calificărilor profesionale pe piața muncii. Consider că această problemă trebuie privită ca parte integrantă a unei politici educaționale cu caracter strategic pentru economia noastră. În acest sens, autoritățile statului și mediul antreprenorial pot identifica împreună măsuri de pregătire și de atragere a resursei umane calificate. Implicarea dumneavoastră în formarea tinerilor este determinantă pentru funcționarea unei piețe a muncii dinamice și competitive în România. De aceea, este esențială intensificarea dialogului între autorități și mediul de afaceri, pe teme cu ample implicații pentru economia și piața muncii, precum sprijinirea revenirii românilor în țară sau găsirea unor răspunsuri adecvate la provocările scăderii demografice”, a conchis șeful statului.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite