Cum motivează Guvernul lipsa rectificării bugetare şi ce riscuri generează | ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul condus de Marcel Ciolacu este pe cale să ajungă la o premieră a guvernării în ultimii 30 ani, evitând rectificarea bugetară. În timp ce ministrul Finanțelor dă asigurări că strategia este menită să controleze cheltuielile, specialiștii avertizează asupra unui rezultat opus.

Șeful Finanțelor invocă un posibil dezmăț bugetar în cazul rectificării FOTO Inquam Photos
Șeful Finanțelor invocă un posibil dezmăț bugetar în cazul rectificării FOTO Inquam Photos

Pentru că intrarea în vigoare a reformei fiscal-bugetare asumată în Parlament de Guvernul Ciolacu întârzia, Executivul a făcut noi modificări în domeniu, prin ordonanţă de urgenţă.

Este vorba despre restricții mai dure în cheltuielile autorităților locale și ale instituțiilor statului, şi amânarea unor plăţi şi investiţii, scopul fiind limitarea cheltuielilor și încadrarea în ținta de deficit bugetar. Astfel, în loc să se facă prin rectificare, bugetele ministerelor sunt completate din fondul de rezervă al statului.

„Am renunţat la rectificarea bugetară pentru că nu avem control pe cheltuieli astfel încât să ne atingem ţinta de 5,5% din PIB, aşa cum am menţionat-o“, a explicat ministrul Finanțelor într-un interviu pentru Agerpres.

Noi negocieri cu Comisia Europeană

Șeful de la Finanțe a negat și acuzația potrivit căreia Executivul ar ascunde situația economică actuală a României. „Nu le ascund, de vreme ce Fondul de rezervă bugetară se aprobă în Guvern şi de vreme ce aceste cheltuieli sunt cunoscute la fiecare şedinţă de Guvern. Mai degrabă controlăm aceste cheltuieli pentru a rămâne fermi pe angajamentele pe care le are România. Altfel, dezmăţul care ar putea avea loc prin rectificarea bugetară sau prin aceste acuze nedrepte care ni se aduc ar putea crea mari probleme României pe termen lung“, a mai susținut Marcel Boloș. 

Totodată, admițând situația imprevizibilă a anului următor, dat fiind faptul că sunt patru rânduri de alegeri, ministrul a anunțat negocieri cu Comisia Europeană pentru încercarea unei noi ajustări a deficitului bugetar, la anul, astfel încât România să se poată încadra între 4,5% și până la 5% din PIB.

Specialist: „Strategie tip boomerang“

„E o strategie tip bumerang ceea ce aplică în momentul de față Guvernul Ciolacu, pentru că măsurile astea care sunt menite să acopere găurile din buget s-ar putea să se întoarcă împotriva statului într-un mod destul de imprevizibil, fiindcă în momentul în care nu faci rectificare bugetară, o premieră în ultimii 30 de ani în România, și alegi să dai bani dintr-un fond de rezervă ale cărui dimensiuni sunt necunoscute, toate semnalele astea ridică îngrijorarea investitorilor, cei care împrumută România în momentul de față“, a explicat analistul economic Adrian Negrescu pentru „Adevărul“.

Specialistul critică ultimele măsuri ale statului, prezente în pachetul fiscal-bugetar din Parlament. „Spun că se va întoarce împotriva statului, este ca o lovitură de bumerang pentru că, pe lângă creșterea dobânzilor, s-ar putea să asistăm și la o scădere a încasărilor la bugetul de stat în condițiile în care mai facem un lucru destul de grav, din punctul meu de vedere, creștem taxele și impozitele în mediul de afaceri, iar efectele se vor vedea într-o scădere pe termen mediu și lung a încasărilor la bugetul de stat“, a mai explicat Adrian Negrescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite