Vera Jourova atrage atenţia asupra pericolelor de la alegerile europarlamentare: extremismul şi implicarea Rusiei

0
Publicat:

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, este așteptată luni la București pentru a se întâlni cu mai mulți oficiali român, printre care președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Justiției.

Vera Jourova se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu. Foto: Presidency.ro
Vera Jourova se va întâlni cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu. Foto: Presidency.ro

Comisarul european pentru Valori și Transparență sosește în România pentru a discuta cu liderii politici despre alegerile din 2024, implementarea reformelor din PNRR și statul de drept. Vera Jourova atrage atenţia asupra pericolului ca puterile terțe să se implice în alegerile europarlamentare din 2024, dar şi asupra creşterii partidelor extremiste.

Uniunea Europeană rămâne un far al democrației, dar, da, avem dușmani. Rusia este foarte activă, în special de când a început războiul din Ucraina, este foarte activă în a invada spațiul nostru informațional, pentru a semnă diviziune și neîncredere", a afirmat Vera Jourova,  într-un interviu pentru Digi24.

Pentru Kremlin, dezinformarea face parte din doctrina lor militară și este o armă de manipulare în masă de multe milioane de euro. Partea bună este că acum avem un răspuns la asta. Avem un pachet de legi și acțiuni ne-legislative ca de exemplu Digital Services Act sau Codul anti-dezinformare. Lucrăm împreună cu platformele social-media. Sprijinim societatea civilă”, a transmis comisarul european.

Un sondaj realizat de Open Society Foundation arată că o treime din cei care au răspuns sunt de părere că un model bun de a conduce o țară este un regim militar sau un lider care să nu țină cont de Parlament. Pe fondul acestui sondaj și a susținerii pe care o obține din ce în ce mai mult Extrema Dreapta din Uniunea Europeană, Vera Jourova a transmis :
 „Durează zeci de ani să construiești democrația și poate fi subminată foarte repede. (..) Dar cred că trebuie să facem mult mai mult. Politicienii aleși democratic trebuie să vină cu idei și cu soluții, trebuie să arătăm că suntem capabili să rezolvăm problemele oamenilor. Dacă nu facem asta, oamenii vor alege extremiști care se pricep foarte bine să identifice probleme, dar care oferă soluții dezastruoase”, a afirmat vicepreședintele Comisiei Europene.

În ceea ce privește dezinformarea, care este un pericol din ce în ce mai mare pentru cetățenii UE, Comisia Europeană a adoptat Digital Services Act, o nouă lege care face rețelele sociale mult mai transparente și responsabile: „Avem un Cod anti-discriminare cu Big Tech, industria publicitară și experți, cu angajamente de a-i minimaliza pe cei care se implică în mod regulat în dezinformare, pentru a încerca să găsim și să eliminăm fermele de troli. Cel mai bun anticorp pentru virusul dezinformarii este educația”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite