Ce economii s-ar face prin comasarea unor alegeri din anul electoral 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că este necesară o discuție privind comasarea alegerilor, reducerea cheltuielilor fiind de aproximaticv un miliard de lei.

Comasarea alegerilor ar scădea cheltuielile cu un miliard de lei FOTO Inquam Photos
Comasarea alegerilor ar scădea cheltuielile cu un miliard de lei FOTO Inquam Photos

„Având în vedere că anul 2024 este un an special, având toate rândurile de alegeri și până la urmă te gândești la om, omul este cel care votează și nefiind obișnuit cu patru rânduri de alegeri, pentru o mai bună organizare și o mai bună eficiență a organizării votului, poate nu ar fi lipsită de interes această discuție în spațiul public. Dar este o decizie a Coaliției”, a afirmat ministrul Marcel Boloș cu privire la subiectul comasării alegerilor, în cadrul unei conferințe de presă. 

Potrivit ministrului, cheltuielile estimate pentru toate rândurile de alegeri din 2024 se ridică la 3,8 miliarde de lei. 

Dacă ne gândim, la Ministerul Finanțelor, cât de eficientă ar fi o astfel de discuție, și omul cred că ar fi obosit să aibă patru rănduri de campanie electorală, să fie de patru ori convins să voteze pe x sau pe y. Deci intervine, și psihologic discutând, fenomenul acesta de plictiseală. 3,8 miliarde sunt estimările noastre în acest moment. Dacă se reduc la jumătate, teoretic, ar însemna că avem. Dacă fiecare rând luat în calcul (...) socotiți o reducere cu un miliard. Oricum, patru rânduri de alegeri, pentru omul de rând e greu să suporte campaniile electorale”, a mai spus ministrul. 

PNL ar vrea comasarea localelor cu primul tur la prezidențiale

PNL susține varianta comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie, potrivit unor surse din partid. 

Conform surselor citate, este singura variantă de comasare constituţională, în condiţiile în care data alegerilor parlamentare nu poate fi schimbată. Anul viitor au loc patru rânduri de alegeri: europarlamentare (iunie), locale (septembrie), prezidențiale (noiembrie) și parlamentare (decembrie).

Anterior însă, social-democratul Alfred Simonis a susținut că o comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituțională și poate fi aplicată doar în stare de urgență. Alfred Simonis a mai punctat atunci că în această perioadă România are alte priorități.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite