PNL vrea comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce rol joacă UDMR SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL susține varianta comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie, au declarat surse liberale pentru „Adevărul”. Variantă nu a fost deocamdată agreată în coaliție

PNL-ul condus de Ciucă tot ar vrea comsarea unor aleger FOTO Inquam Photos
PNL-ul condus de Ciucă tot ar vrea comsarea unor aleger FOTO Inquam Photos

Liberalii nu renunță la ideea comasării a cel puțin un rând de alegeri. Prin urmare,  PNL susține varianta comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie, susțin surse liberale pentru „Adevărul”. Însă  variantă nu a fost deocamdată agreată în coaliție. De altfel, UDMR a depus recent în Parlament un proiect de lege prin care vrea să schimbe calendarul de alegere a președintelui, astfel încât să le poată suprapune peste alegerile locale.

O decizie ar urma să fie luată cel târziu în luna februarie. Așa ar putea Coaliția să se încadreze în prevederile Constituției care stipulează că orice modificare la legea electorală să fie făcută cu șase luni înaintea alegerilor. În cazul unei comasări a celor două tipuri de alegeri, locale cu primul tur al prezidenţialelor, preşedintele în funcţie ar urma să rămână la Palatul Cotroceni până la finalizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale, când noul preşedinte îşi va prelua mandatul.

Conform surselor citate, este singura variantă de comasare constituţională, în condiţiile în care data alegerilor parlamentare nu poate fi schimbată. Anul viitor au loc patru rânduri de alegeri: europarlamentare (iunie), locale (septembrie), prezidențiale (noiembrie) și parlamentare (decembrie).

Potrivit surselor citate, PNL nu exclude candidat comun cu PSD după europarlamentare, dar principala varianta este să participe la alegerile prezidențiale cu candidat propriu. În acest moment,

Liberalii consideră că nu există altă opțiune după alegerile de anul viitor decât o guvernare tot cu PSD, fiind reci relațiile cu partidele din opoziție.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite