PSD respinge comasarea alegerilor: Modificările electorale în avantajul unui singur partid țin de țări bananiere

0
Publicat:

Social democratul Alfred Simonis susține că o comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituțională și poate fi aplicată doar în stare de urgență. Alfred Simonis a punctat că în această perioadă România are alte priorități.

Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților FOTO: Facebook
Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților FOTO: Facebook

„Este complicat să înţeleg ce înseamnă o simplificare a anului electoral. Cea mai simplificată situaţie ar fi să nu mai fie alegeri, ar fi şi mai economic, dar este o nebunie. În democraţie trebuie organizate alegeri, prin urmare nu înţeleg ce înseamnă o simplificare a acestora, dacă ne referim la aceleaşi idei puţine şi fixe pe care le invocă o serie de lideri ai PNL. O spunem (PSD, n.r.) şi o vom repeta de câte ori este necesar: comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituţională. Ea nu se poate întâmpla fizic, ea se poate întâmpla într-un singur scenariu, dar acela este neconstituţional, respectiv, prin care se prelungesc cu două luni mandatele aleşilor locali, ale primarilor, până la alegerile parlamentare”, susține Alfred Simonis, potrivit Agerpres.

Liderul PSD a precizat că o astfel de situație s-a întâmplat în 2020, însă acest lucru a fost posibil pentru că România se afla în stare de urgență: „Dar pentru anul 2024, ştim noi că va fi o situaţie de urgenţă, de aşa natură încât să se poată prelungi mandatele aleşilor locali?".

Alfred Simonis a punctat că în această perioadă România are cu totul alte priorități, făcând referire la fondurile europene și legea pensiilor.

„Comasări şi modificări electorale în avantajul unui singur partid (PNL, n.r.) ţin de ţări bananiere, nu democratice, aşa cum îmi place mie să cred că este în România. În luna iunie 2024 vom avea alegerile europarlamentare şi Comisia Europeană nu permite comasarea alegerilor europarlamentare cu niciun tip de alt scrutin, pentru că e bine ca fiecare alegeri să se desfăşoare în parte (...). Am văzut că dinspre PNL se doreşte această comasare a localelor cu parlamentarele, dar nu se poate constituţional. În această perioadă, România are cu totul alte priorităţi, că vorbim de fonduri europene, de PNRR, de legea pensiilor şi de multe alte obiective pentru care România trebuie să tragă în această vară şi toamnă pentru a atrage zecile de miliarde de euro, bani europeni", a adăugat liderul PSD.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite