Cât costă pensiile speciale ale parlamentarilor în 2024

0
Publicat:

Statul român va plăti în 2024 peste 60 de milioane de lei pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari, sumă la care se adaugă încă aproximativ 30 de milioane de lei, pentru perioada în care acestea au fost „eliminate” în 2023.

Zeci de milioane vor merge pentru plata pensiilor speciale ale parlamentarilor FOTO Mediafax
Zeci de milioane vor merge pentru plata pensiilor speciale ale parlamentarilor FOTO Mediafax

„Bugetul estimat pentru plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006, privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, aferent anului 2024 este în sumă de 41.400 mii lei (n.r. - 41,4 milioane lei)”, arată Camera Deputaților, într-un răspuns pentru ziarul „Adevărul”.

Pe de altă parte, la Senat suma necesară pentru plata pensiilor speciale este 22,8 milioane lei. În total e vorba de 64,2 milioanei lei pe care cele două foruri le vor cheltui pentru a plăti veniturile pe care nu au fost în stare să le elimine, deși au avut mai multe încercări.

Mai mult, Camera Deputaților și Senatul vor trebui să plătească și restannțele din 2023, adică pentru perioada iulie-decembrie, lunile în care pensiile speciale ale parlamentarilor u fost „eliminate”. 

Noi pensionari speciali până în 2050

Inconsecvența parlamentarilor va pune statul la costuri suplimentare pe termen lung, pentru plata pensiilor aleșilor din legislativ, unde ultima persoană va putea cere acest drept după anul 2055.

Motivarea Curții Constituționale în ceea ce privește declararea ca neconstituțională a eliminării tuturor pensiilor speciale ale parlamentarilor a arătat că s-a ajuns la o situație în care sute de persoane beneficiază de acest drept din cauza inconsecvenței deputaților și senatorilor, care când au dat aceste pensii, când le-au eliminat.

Prin urmare, CCR a spus clar: pensiile în vigoare până la aprobarea legii rămân în plată, dar își vor putea cere dreptul în continuare și parlamentarii cu cel puțin un mandat terminat înainte de 1 iulie 2023, indiferent când vor dori, o condiție fiind să aibă vârsta necesară de pensionare.

Unul din ultimele paragrafe ale CCR arată clar calea de urmat: „Având în vedere cele stabilite, Curtea constată că, sub aspectul efectelor prezentei decizii, repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor indemnizației pentru limită de vârstă, care o aveau în plată, se va realiza ex officio (n.r. – din oficiu), indiferent dacă aceștia au promovat sau nu o acțiune în justiție, începând cu data încetării plății acestora, respectiv 1 iulie 2023, și, totodată, urmează, pe de o parte, să se reia plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă aflate în plată la data intrării în vigoare a Legii nr.192/2023 în privința tuturor beneficiarilor antereferiți, iar, pe de altă parte, să se acorde această indemnizație deputaților/senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a legii și care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută de lege după data de 1 iulie 2023“, explică judecătorii Curții Constituționale.

Conform calculelor „Adevărul“, cel mai tânăr parlamentar cu un mandat complet înainte de 1 iulie 2023 este născut în 1992. Dacă va vrea să beneficieze de pensie specială, în 2055 va putea să-și depună documentele. Însă până atunci vor tot putea curge depunerile de dosar pentru acest drept, odată cu împlinirea vârstei de foști sau actuali aleși.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite