Numărul pensionarilor speciali din Parlament va crește până după 2050. Statul, pus să plătească și restanțele din 2021 și 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inconsecvența parlamentarilor va pune statul la costuri suplimentare pe termen lung, pentru plata pensiilor aleșilor din legislativ, unde ultima persoană va putea cere acest drept după anul 2055.

Tot parlamentarii sunt cei care au creat această situație FOTO Shutterstock
Tot parlamentarii sunt cei care au creat această situație FOTO Shutterstock

Motivarea Curții Constituționale în ceea ce privește declararea ca neconstituțională a eliminării tuturor pensiilor speciale ale parlamentarilor a arătat că s-a ajuns la o situație în care sute de persoane beneficiază de acest drept din cauza inconsecvenței deputaților și senatorilor, care când au dat aceste pensii, când le-au eliminat.

Prin urmare, CCR a spus clar: pensiile în vigoare până la aprobarea legii rămân în plată, dar își vor putea cere dreptul în continuare și parlamentarii cu cel puțin un mandat terminat înainte de 1 iulie 2023, indiferent când vor dori, o condiție fiind să aibă vârsta necesară de pensionare.

Unul din ultimele paragrafe ale CCR arată clar calea de urmat: „Având în vedere cele stabilite, Curtea constată că, sub aspectul efectelor prezentei decizii, repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor indemnizației pentru limită de vârstă, care o aveau în plată, se va realiza ex officio (n.r. – din oficiu), indiferent dacă aceștia au promovat sau nu o acțiune în justiție, începând cu data încetării plății acestora, respectiv 1 iulie 2023, și, totodată, urmează, pe de o parte, să se reia plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă aflate în plată la data intrării în vigoare a Legii nr.192/2023 în privința tuturor beneficiarilor antereferiți, iar, pe de altă parte, să se acorde această indemnizație deputaților/senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a legii și care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută de lege după data de 1 iulie 2023“, explică judecătorii Curții Constituționale.

Așadar, statul e bun de plată și pentru perioada iulie-decembrie, când a fost suspendată plata pensiilor speciale ale parlamentarilor. Conform calculelor „Adevărul“, cel mai tânăr parlamentar cu un mandat complet înainte de 1 iulie 2023 e Mara Mareș (născută în iunie 1992). Ea va putea, dacă va vrea să beneficieze de pensie specială, ca în 2055 să-și depună documentele. Însă până atunci vor tot putea curge depunerile de dosar pentru acest drept, odată cu împlinirea vârstei de foști sau actuali aleși.

De altfel, la audierile pentru bugetul pe 2024, atât secretarul general-adjunct al Camerei, Ionuț Dumitrică, cât și secretarul general de la Senat, Mario Oprea, au solicitat bani suplimentari pentru a plăti sumele restante de la prima eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, din 2021. Guvernul nu le-a dat. Nu au fost menționate însă sumele pe care vor trebui să le plătească ambele Camere în 2024. „Adevărul“ a solicitat aceste date de la secretariatele generale, dar până în prezent Camera Deputaților și Senatul nu au venit cu răspunsurile.

Câți beneficiari erau înainte de eliminarea temporară

În luna mai, cu câteva săptămâni înainte de eliminarea temporară a pensiilor, numărul beneficiarilor era de 843, potrivit datelor furnizate de Camera Deputaților și de Senat. Mai exact, 585 de foști deputați beneficiau de pensii speciale, în timp ce 258 de beneficiari erau foști senatori. De asemenea, în primele patru luni ale anului, 14 foști parlamentari și-au depus dosarul și le-a fost acceptat pentru a beneficia de pensie specială.

La Camera Deputaților, valoarea maximă a indemnizației pentru limită de vârstă plătită era în cuantum brut de 12.168 de lei (corespunzătoare pentru trei mandate sau mai multe ), iar valoarea minimă este în cuantum brut de 2.187 de lei (corespunzătoare pentru un mandat de 28 de luni). De asemenea, și la Senat pensia specială pentru un mandat scurt, cel din perioada 1990-1992, este de 2.187 de lei, însă cea mai mare este de 15.319 lei.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite