Cum schimbă candidatura lui Piedone la Primăria Capitalei planurile Coaliției

0
Publicat:

Intrarea lui Cristian Popescu Piedone în cursa pentru Primăria Capitalei ar putea rupe din voturile candidatului PSD-PNL, un candidat încă negăsit și care pleacă oricum cu șansa a doua, dat fiind că alegerile sunt într-un singur tur.

Cristian Popescu Piedone vrea să fie primar general FOTO Inquam Photos
Cristian Popescu Piedone vrea să fie primar general FOTO Inquam Photos

Primarul Sectorului 5 a trecut de la avertismente la asumarea candidaturii, anunțând că deja va fi organizat pe 5 aprilie evenimentul de lansare a candidaturii la Sala Palatului. Piedone, care deține și funcția de președinte executiv al Partidului Umanist Social Liberal, este un unul dintre veteranii din politică, având câștigate două mandate de primar al Sectorului 4, apoi, în 2020, având în spate tot un partid mic, a câștigat la Sectorul 5, împotriva unui candidat susținut de PSD (Daniel Florea), unul al PNL-USR (Cristian Băcanu) și Marian Vanghelie (timp de patru mandate primar).

Surse din Coaliție au precizat că puțină lume credea că Piedone ar intra cu adevărat în cursa pentru Primăria Capitalei. În rândul Puterii, în spatele ușilor închise, candidatura lui Piedone la Capitală, în condițiile în care în Sectorul 5 e văzut drept câștigător la pas, este percepută ca o forțare a PUSL în negocierile cu PSD pentru locurile eligibile în Parlamentul European și parlamentare. Mai precis, PUSL ar vrea cel puțin două locuri pe lista comună pentru europarlamentare, preferabil cât mai în față pentru a fi eligibile, în timp ce pentru parlamentare ar fi vizate 6-8 locuri eligibile pe liste.

Piedone, care a trecut inclusiv prin PSD în cariera politică, e văzut ca o persoană care va rupe exact din bazinul electoral al Coaliției, ceea ce va pune probleme viitorului candidat al Puterii. „Domnul Piedone se bucură de o cotă de notorietate destul de ridicată la nivel de București. O candidatură, inclusiv din partea unui partid mic, dă peste cap scenariile pe care le aveau partidele până la anunț. Încă nu sunt măsurători sociologice, pentru că e prea devreme, dar probabil vor veni în următoarea perioadă“, a precizat sociologul Vladimir Ionaș.

Întrebat pe cine încurcă mai mult candidatura lui Piedone, Ionaș a arătat clar spre partidele Puterii. „Probleme mai mari cred că va pune Alianței PSD-PNL, pentru că electoratul care îi dă votul lui Nicușor Dan nu e același cu bazinul PSD-PNL. Mai ales de aici va rupe Piedone voturi dacă va merge până la capăt cu candidatura“, a completat sociologul. De altfel, alegerile într-un singur tur reprezintă un sistem prin care sunt avantajați primarii în funcție, în special în condițiile în care acestuia i se opun mai mulți contracandidați, fiind o fragmentare a votului.

Dilema de la sectoare

La sectoarele pe care PSD sau PNL nu le conduc, adică Sectorul 1 și Sectorul 2, încă sunt testați candidații și purtate negocieri. În cazul în care PSD va da candidat comun de la Sectorul 1, favorit e Adrian Streinu-Cercel, medic aflat la primul mandat de senator. În schimb, liberalii deja au anunțat că-l susțin pe George Tuță, proaspătul lider al filialei.

Pe de altă parte, la Sectorul 2 se conturează cu șanse foarte mari un candidat PSD. Două nume au rămas pe masă: Rareș Hopincă, actual prefect, și Dan Cristian Popescu, fost viceprimar al Sectorului 2 și actual deputat. În cazul lui Hopincă, inclusiv PUSL-ul lui Piedone l-ar susține.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite