Codul Administrativ, modificat prin OUG pentru comasarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a explicat în cadrul unor declarații de presă că urmează să fie făcute demersurile pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu locale până la 1 iunie, modificările necesare la Codul Administrativ urmând să fie adoptate prin ordonanță de urgență.  

Modificările ar urma să fie făcute prin OUG FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Modificările ar urma să fie făcute prin OUG FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Organizarea alegerilor prezidențiale odată cu cele locale ar urma să fie realizată printr-un OUG de modificare a Codului Administrativ, a spus premierul Marcel Ciolacu în cadrul unor declarații, la Parlament, întrebat despre modificările necesare în Codul Administrativ pentru a nu fi îngrădit dreptul de a fi ales.

Decizia privind comasarea alegerilor

Discuțiile din Coaliție vizează o schimbare a calendarului electoral privind organizarea alegerilor prezidențiale, urmând să fie ales ca primul tur să aibă loc pe 1 sau pe 15 septembrie, iar cel de-al doilea tur să aibă loc pe 15 sau pe 29 septembrie, potrivit unor surse din vârful Coaliției.  

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat, calendarul alegerilor din anul electoral 2024. Astfel, alegerile europarlamentare și locale vor avea loc pe 9 iunie, cele două scrutinuri prezidențiale urmând să aibă loc în septembrie, iar parlamentarele în decembrie.

PNL și PSD vor merge în prima rundă de alegeri a anului electoral 2024, în iunie, cu o lista de candidați comuni pentru alegerile europene.

Organizarea, cu nummeroase necunoscute

Pentru realizarea comasării alegerilor locale cu europarlamentare sunt necesare mai multe modificări care să permită, printre altele, și o prezență mai mare a urne. 

Pentru moment, reprezentanții partidelor politice ale Coaliției au fost mai degrabă neclari privind modificările legislative necesare. Deputatul PNL Laurențiu Leoreanu, membru al Comisiei de administrație, a precizat că discuțiile urmează să fie făcute de juriști, ca să vadă ce modificări urmează să fie făcute în perioada următoare. Și șeful interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a punctat că soluțiile juridice vor veni în curând în ceea ce privește modificările necesare ale legislației.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite