Camera Deputaților: Proprietarii de terenuri, obligați să curețe ambrozia în 15 zile de la primirea unui avertisment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaților au adoptat proiectul de modificare a legii privind combaterea ambroziei. Proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să realizeze lucrări de combatere a ambroziei în 15 zile de la primirea unui avertisment de la autorități.

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Potrivit proiectului de lege, proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să efectueze, până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de primirea unui avertisment, lucrări de smulgere sau erbicidare a ambroziei. 

De asemenea, se prevede și posibilitatea ca autoritățile locale să poată realiza aceste lucrări pe cheltuiala celor care aveau această obligație.

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia", prevede proiectul, potrivit Agerpres.

Proiectul prevede că modalitate de plată a contravolării prestaţiilor serviciilor de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale.

Totodată, se arată că în situația în care proprietarii de terenuri nu au efectuat lucrări de curățare a terenurilor, atunci autoritățile locale pot interveni pentru curățarea terenurilor infestate.

În toate cazurile în care proprietarul notificat nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenţie în vederea executării acestora de către autoritatea administraţiei publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor.

Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere şi distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, mai stabileşte actul normativ, potrivit sursei citate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite