Ambasadorul Israelului la București, care s-a întâlnit și cu președintele AUR, trimis la post în India în 2024
0Ambasadorul statului Israel în România a fost promovat ambasador în India, urmând să plece la post în vara anului 2024, a precizat biroul de presă al Ambasadei Israelului pentru „Adevărul”.

„E.S dl Reuven Azar, Ambasadorul Statului Israel în România, a fost într-adevăr promovat ambasador în India, urmând să plece la post în vara anului 2024”, a transmis Ambasada Israelului în România pentru „Adevărul”.
Anunțul de promovare a venit după ce ambasadorul Reuven Azar a avut, la finalul lunii august, o întâlnire cu șeful AUR, la care a participat și șeful județului regional Shomron din Israel membru al partidului Likud.
Potrivit cotidianului „Haaretz“, miza întâlnirii ar fi fost obținerea sprijinului a cât mai multor partide din Europa, inclusiv a celor de extremă dreapta, pentru coloniile israeliene din teritoriile ocupate, mai precis Cisiordania, în condițiile în care o parte a comunității internațională le consideră „ilegale“.
Pentru a sta la masa discuțiilor, formațiunea AUR a recunoscut responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor români și a precizat că e necesară predarea istoriei Holocaustului. Oficialii din Israel l-au invitat pe George Simion împreună cu o delegație AUR să viziteze coloniile din Iudeea, Samaria și Ierusalim.
Explicația ambasadorului
Reuven Azar a susținut într-un răspuns pentru Agerpres că a decis să se întâlnească cu liderul AUR deoarece membrii partidului „au fost de acord să transmită o declaraţie publică, declaraţie care să includă patru elemente la care partea israeliană a ţinut foarte mult''.
Diplomatul a explicat că aceste patru elemente sunt: „1. asumarea Holocaustului asupra evreilor români de pe teritoriul României din cel de-Al Doilea Război Mondial; 2. condamnarea antisemitismului şi adoptarea definiţiei IHRA a antisemitismului; 3. interzicerea folosirii (imaginii - n.r.) criminalilor de război, în special a lui Ion Antonescu - au menţionat că există o lege în acest sens şi 4. susţinerea educaţiei despre Holocaust".
„Au fost condiţii pentru întâlnirea noastră şi asta ne permite să deschidem un dialog. Desigur, când cineva îţi întinde o mână şi este pregătit să spună ceea ce trebuie, trebuie să îi dăm o şansă”.