Camera Deputaților: Prioritate la casele de marcat pentru femeile gravide și persoanele însoțite de copii mai mici 5 ani

0
Publicat:

Deputații au votat un proiect de lege care prevede că femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârste de până la 5 ani să aibă prioritate la casieriile, ghișeele și casele de marcat din cadrul entităților publice și private.

Proiectul a fost adoptat cu 259 de voturi „pentru” FOTO: Inquam Photos
Proiectul a fost adoptat cu 259 de voturi „pentru” FOTO: Inquam Photos

Proiectul de lege a fost adoptat cu 259 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și șapte abțineri.

„Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane", prevede proiectul, potrivit Agerpres.

Inițiativa legislativă prevede că entitățile publice sau private au obligația de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat,  casierii, ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii, ghişee, case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

„În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică", mai prevede iniţiativa legislativă, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege dispune și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor privind acordarea priorității pentru femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Amenda este între 200 de lei și 1.000 de lei. De asemenea, încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare se pedepsesc cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite