Ciolacu: Nicio țară normală la cap nu poate continua cu excepții fiscale. Nu putem lăsa țara să se ducă în prăpastie
0Premierul României susține, referitor la pachetul de măsuri fiscal bugetare, că țara se află într-o situația excepțională și este nevoie de măsuri în acest sens. Ciolacu a punctat că nicio „țară normală la cap nu poate continua cu excepții fiscale”.

„Dacă avem recomandări de la fondurile internaţionale fiscale, putem lua anumite măsuri, nu putem lăsa o ţară să se ducă în prăpastie, pentru că trebuie să fim predictibili. De aceea am încercat prin aceste dialoguri, cu toată lumea, să vedem care intră în aplicare din octombrie, care din ianuarie. Repet, vorbim de nişte măsuri fiscale, nu despre o reformă fiscală, Reforma fiscală, cu adevărat e clar că trebuie dată, din punctul meu de vedere, într-adevăr cu un an înainte să fie pusă în aplicare. Dar noi avem o situaţie excepţională şi trebuia să luăm nişte măsuri excepţionale”, a explicat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.
Premierul a subliniat că „nicio țară normală la cap nu poate continua așa”.
„Nicio ţară normală la cap nu poate continua cu excepţii fiscale îngropând ţara. Avem cele mai mici venituri la construcţia PIB-ului din UE, avem zeci şi sute de facilităţi fiscale dar avem în oglindă, în loc să avem o evaziune fiscală redusă, la aşteptările excepţiilor, fiindcă excepţiile le-ai făcut fiindcă vei avea o colectare mai bună şi o respectare a legii mai bună. Ai de fapt cele mai mici venituri şi cea mai mare evaziune. Nu se poate continua aşa”, a precizat șeful Guvernului,
Guvernul condus de Marcel Ciolacu se va întâlni într-o ședință de Guvern pentru a discuta despre noile măsuri fiscale pentru care urmează să își asume răspunderea în Parlament.
Guvernul a îndulcit reforma bugetară
Coaliția a hotărât măsurile pentru reforma bugetară, într-o formă „îndulcită“ față de variantele inițiale, renunțând atât la eliminarea unor posturi și ridicând plafonul pentru aplicarea unor beneficii.
La peste două luni de la începerea discuțiilor pe tema reformei bugetare, Guvernul vine cu o formă asumată a măsurilor pe care dorește să le ia, după îndelungi negocieri, nu doar între partide, ci și cu reprezentanții aleșilor locali.
La vârful funcțiilor guvernamentale, Coaliția a hotărât ca numărul total al posturilor de demnitate publică aferente funcțiilor de secretari de stat, consilieri de stat, subsecretari de stat, vicepreședinților și al funcțiilor asimilate acestora va fi redus până la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%. În penultima variantă, procentul era de minimum 30%.
La nivelul cabinetelor demnitarilor sau ale aleșilor locali, Puterea a avut grijă să nu supere masa primarilor. Prin urmare, vor rămâne cu oameni mai puțini la cabinete doar primarul Bucureștiului (maximum 6, în timp ce acum are cel mult 13), iar șefii de CJ și primarii de municipii, precum și prefecții, rămân cu maximum 4 oameni (scădere de la 6). Prin urmare, primarii de orașe sau comune nu vor mai avea problema concedierii de oameni.