Promovarea femeilor la vârful politicii: promisiunile, contrazise de cifre

0
Publicat:

Clasa politică din România face în continuare pași mici în ceea ce privește încrederea pe care o are pentru promovarea femeilor în funcții-cheie, marile decizii fiind luate de grupuri dominate covârșitor de bărbați.

Gorghiu cu Vicol si Rozalia Biro FOTO Colaj Adevarul jpg

Marți, liderii principalelor partide din Parlament, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Cătălin Drulă (USR) și Ramona Strugariu (copreședintă REPER) au vorbit despre reprezentarea măsurile luate pentru doamne la evenimentul „Interesele politice ale femeilor în 2024”. Nici din partea Puterii, nici a Opoziției nu a fost scos un cuvânt despre trecerea unor proiecte de lege care ar asigura o mai mare reprezentare a femeilor în funcții publice, cu toate că în sertarele Comisiei juridice din Camera Deputaților sunt cel puțin două (amândouă venite de la partidele Puterii). În schimb, Ciolacu și Ciucă au subliniat că vor deschide lista de la europarlamentare cu o doamnă fără carnet de partid. Șeful PNL a precizat, miercuri seară, într-un interviu la Antena 3, că vor fi douǎ locuri eligibile pentru doamne pe lista internă a liberalilor pentru europarlamentare, una fiind Adina Vălean. În schimb, potrivit informațiilor „Adevărul”, în zona locurilor eligibile ale PSD ar urma să fie tot cel puțin două locuri rezervate femeilor. Cu toate acestea, nu mai există o asumare politică privind o cotă de gen, în condițiile în care legislația pentru locale și europarlamentare vorbește doar de „reprezentarea ambelor sexe”.

Însă dincolo de promisiuni, unele neduse până la capăt în ceea ce privește legislația care promovează doamnele, întreaga clasă politică încă are de recuperat în ceea ce privește încrederea de a pune pe funcții importante femei.

Conducerea Coaliției, formată exclusiv din bărbați

Deși fără existență juridică, cea mai importantă structură politică este conducerea Coaliției, for informal în care sunt luate deciziile importante pentru ce se întâmplă la nivel guvernamental și la nivel parlamentar. Iar aici componența e asigurată doar de bărbați. Din partea PSD sunt Marcel Ciolacu (președinte PSD și premier), Alfred Simonis (președinte interimar al Camerei), Sorin Grindeanu (prim-vicepreședinte PSD), Paul Stănescu (secretar general al PSD), Mihai Tudose (vicepreședinte PSD și coordonator al campaniei pentru primele alegeri) și Marian Neacșu (vicepremier), potrivit informațiilor „Adevărul”. Deși e tot prim-vicepreședintă a PSD, Gabriela Firea nu se mai regăsește în nucleul PSD de la vârful Coaliției. De la liberali participă la ședințele Coaliției Nicolae Ciucă (președinte al Senatului și al PNL), Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte), Dan Motreanu (prim-vicepreședinte), Gheorghe Flutur (prim-vicepreședinte) și Lucian Bode (secretar general). 

La nivel guvernamental, în echipa Guvernului Ciolacu sunt șase femei, patru pe filieră PNL (Alina Gorghiu – ministra Justiției; Luminița Odobescu – ministra Afacerilor Externe; Raluca Turcan – ministra Culturii; Ligia Deca – ministra Educației) și două pe filieră PSD (Simona Bucura-Oprescu – ministra Muncii; Natalia Intotero – ministra Familiei). Din cele şase, cea mai importantă funcție este a Alinei Gorghiu, aceasta având un minister avizator, adică se pronunță pe toate actele în Guvern.

Nici urmă de doamne la șefia grupurilor

Spre deosebire de Guvern, la nivel parlamentar situația e și mai deficitară în ce priveşte reprezentarea femeilor în funcții importante. La nivelul conducerii Camerei Deputaților, din 12 persoane, doar două sunt femei (Alexandra Presură – PSD – secretar, și Gianina Șerban – AUR – secretar). La Senat, reprezentarea femeilor e și mai slabă: doar Roberta Anastase deține funcția de secretar dintr-o structură de 13 persoane. Nu în ultimul rând, în Comitetul liderilor de grup nu există absolut nicio femeie care să fie reprezentanta unui partid.

Cum arată conducerile principalelor partide

Și în structurile superioare de partid există un deficit de reprezentare. Conducerea celui mai mare partid din România, PSD, are 17 membri. Din aceștia, doar trei sunt doamne. Cea mai înaltă funcție este cea a Gabrielei Firea, prim-vicepreședintă, însă pentru moment mai mult izolată în partid. Celelalte două funcții sunt deținute de Doina Fedorovici (vicepreședinte pentru Dezvoltare Regională și Locală) și Lia Olguța Vasilescu (Muncă și Protecție Socială).

În cazul liberalilor, Biroul Executiv are 47 de membri. În conducerea restrânsă – președinte, secretar general și prim-vicepreședinți – nu e nicio doamnă. În schimb, în conducerea lărgită sunt patru: Alina Gorghiu (vicepreședintă pentru Drepturile Omului), Monica Anisie (vicepreședintă pentru Românii de pretutindeni), Daniela Cîmpean (vicepreședintă pentru Muncă) și Vetuța Stănescu (membră simplă).

Reprezentarea femeilor, subțire și la Opoziție

Nici Opoziția nu excelează în ceea ce privește reprezentarea femeilor. În cazul USR, Biroul Național are 24 de persoane, dar doar patru femei: Oana Țoiu, Cristina Prună, Adina Săniuță și Flavia Boghiu. Doar deputata Țoiu deține și funcția de vicepreședintă a formațiunii. În ceea ce privește UDMR, din 32 de persoane aflate în Consiliul Permanent al Uniunii, cinci sunt femei: Biro Rozalia, Gal Eva, Olah Emese, Csep Eva Andrea și Szilagyi Dora Emese.

La nivelul AUR, din 24 de persoane care asigură Biroul Național, șase sunt femei, niciuna însă la nivel de conducere restrânsǎ. În schimb, sunt în BN Ramona Lovin (secretar general-adjunct), Gianina Șerban (vicepreședinte), Ariadna-Elena Cîrlingeanu (membru), Diana Enache (membru), Dumitrina Mitrea (membru supleant) și Adela-Ioana Târziu-Grăjdeanu.

Comisiile din Parlament, o „afacere” tot a bărbaților

Din cele 25 de comisii permanente de la Camera Deputaților, la șefia lor găsim doar patru femei. Laura Vicol (PSD) deține președinția unei comisii foarte importante, cea juridică, în timp ce o alte două colege din PSD sunt la cârma Comisiei de învățământ (Gliga Dumitrița) și Comisia de cercetare a abuzurilor (Steluța Cătăniciu). A patra doamnă care deține șefia unei comisii este Biro Rozalia de la UDMR, președinta Comisiei de politică externă. La Senat, din 25 de comisii permanente, patru sunt conduse de femei: două de la PNL, două de la USR. Nicolae Pauliuc (PNL) este la șefia Comisiei de apărare, Monica Anisie (PNL) a celei învățământ, în timp ce de la USR Silvia Dinică deține președinția Comisiei de știință, în timp ce Simona Spătaru pe a celei de constituționalitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite