Febra pre-electorală agită spiritele pe scena politică din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Coaliției PSD-PNL sunt în dubiu pe cine să aleagă drept candidat comun la Primăria Capitalei, în timp ce propunerile de la filiale sau partide mai mici nu contenesc să vină.

Nu mai puțin de trei candidați amenință un alt mandat al lui Nicușor la Primăria Capitalei / Colaj
Nu mai puțin de trei candidați amenință un alt mandat al lui Nicușor la Primăria Capitalei / Colaj

Cu trei luni și o săptămână înainte de alegeri, Coaliția nu știe încă numele celui care va încerca să-l trimită acasă pe Nicușor Dan, după patru ani de mandat, situația fiind destul de complicată, existând neînțelegeri atât la nivel de Coaliție, cât și la nivelul PSD.

Gabriela Firea, până de curând autodeclarată „candidat la candidatură”, nu a mai așteptat să vină PSD și PNL cu o decizie comună și a anunțat că PSD București a decis, „în unanimitate”, să susțină candidatura sa la Primăria Capitalei.

„Sunt determinată să muncesc din nou pentru dezvoltarea orașului, pentru oamenii care sunt abandonați de aproape patru ani, pentru toate proiectele care au fost aruncate într-un sertar doar pentru că ele au fost lucrate de echipa social-democrată”, a transmis Firea, ca și cum era deja validată de conducerea centrală a partidului. Mai mult, a anunțat ce oameni vor fi din nou susținuți – Robert Negoiță (Sectorul 3), Daniel Băluță (Sectorul 4) și Cristian Popescu Piedone (Sectorul 5), dar și cine ar urma să mai fie testați în sondaje la Sectorul 1 (Florin Lixandru), Sectorul 2 (Rodica Nassar, Rareș Hopincă și Dan Cristian Popescu) și Sectorul 6 (Gabriel Mutu).

Pe de altă parte, marți seară, liderii Coaliției au decis să facă mai multe sondaje, unde să fie testați atât independenți, cât și oameni de partid ca Gabriela Firea și Sebastian Burduja. Potrivit informațiilor „Adevărul”, vor fi trei sondaje, unul comandat de PNL, unul comandat de PSD, unul comandat în comun, unde vor fi aceleași nume și aceleași întrebări. De asemenea, o decizie e ca viitorul candidat să aibă carnet de membru în momentul candidaturii, nu să fie independent. Rezultatele și o decizie ar urma să vină în 10-14 zile. Din rândul liberalilor, în continuare prima opțiune rămâne Sebastian Burduja, care deține și funcția de președinte al PNL București, fiind susținut de filiala sa.

Apar problemele pentru Piedone

Nici nu și-a anunțat bine candidatura Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei, iar edilul de la Sectorul 5 se confruntă cu primele probleme, pentru acte administrative semnate anii trecuți. Agenția Națională de Integritate îl acuză pe Piedone de conflict de interese pentru că „în exercitarea atribuțiilor de primar, a emis și a semnat dispoziția de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al Comisiei pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidența Legii nr. 550/2002, calitate de pe urma căreia a obținut un folos material (venituri încasate în anii 2021 și 2022) în valoare totală de 109.520 RON”.

Reacția lui Piedone a fost faptul că raportul de evaluare al ANI este unul politic, făcut la comandă pentru a-l intimida. A acuzat că nici nu i s-a oferit dreptul de a se apăra, cu toate că în comunicatul ANI instituția susține că i s-a cerut punctul de vedere „în exercitarea dreptului la apărare”. Prin urmare, Piedone a anunțat că va da în judecată ANI și va contesta raportul. Mai mult, a subliniat că nu se retrage și a cerut sprijinul PSD. „Am cerut întregului PSD să facem o alianță să salvăm Bucureștiul de Nicușor. Eu nu cerșesc. (...) Sper ca Dumnezeu să le dea mintea de pe urmă. Să spună că Piedone e candidatul comun”, a afirmat Cristian Popescu Piedone, într-o intervenție la Antena 3, care a ținut să precizeze că din momentul anunțării candidaturii sale nu a avut vreo discuție cu Marcel Ciolacu. Edilul de la Sectorul 5 a subliniat că nu va renunța la candidatură „sub nicio formă”, iar la Sectorul 5 îl propune pe fiul său, Vlad Popescu Piedone.

Nicușor a început campania

În timp ce în Coaliție și dinspre Piedone este o luptă pentru cine să fie principalul contracandidat al lui Nicușor Dan, primarul general este din ce în ce mai activ în plan politic. Cu toate că în ultimii ani a fost mai degrabă discret în spațiul public, Nicușor Dan a început să aibă conferințe din ce în ce mai dese și și-a setat și adversarii, dincolo de cei din politică: „rechinii imobiliari”. „Singura luptă care s-a dat în aceşti trei ani a fost lupta între actuala administraţie şi rechinii imobiliari”, a afirmat edilul Capitalei, creditat în sondaje cu prima șansă pentru încă patru ani la șefia primăriei.

Nicușor Dan a împrumutat de la Alianța Dreapta Unită, cea care declarativ îl susține, că nu e de acord cu devansarea localelor, cu toate că în cazul său, comasarea poate fi un avantaj: faptul că dispune de reprezentanți în secțiile de votare, mult mai atenți, dat fiind că e în joc și scorul la europarlamentare, care ar putea crea un cutremur la nivelul USR, dacă rezultatul ar fi unul de sub 18%, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite