Burduja: Obiectivul consilierului virtual ION este de a acumula informații. Ulterior va oferi și soluții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Digitalizării a afirmat că obiectivul consilierului virtual ION este în prezent de a acumula informații și ulterior va oferi și soluții. Burduja a precizat că ION va ajunge să răspundă și la întrebări, însă acest lucru depinde de volumul de informații primit.

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării FOTO: Inquam Photos
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării FOTO: Inquam Photos

„Obiectivul acestui proiect este de a acumula informaţii în acest moment (...). Într-o etapă ulterioară, după ce vom furniza suficient de multe date, noi toţi, ca cetăţeni, (...) acest proiect ION va putea fi capabil să ofere şi soluţii. Probabil, lumea s-a aşteptat să-l compare cu o soluţie de câteva miliarde, cum este Chat GPT. Nu este încă acolo şi nu acesta este scopul lui în acest moment. Trebuie să-l învăţăm, să-i furnizăm cât mai multe date. (...) Sunt părinte, poate mulţi dintre noi suntem părinţi, putem fi cu toţii părinţii acestui proiect", a spus Sebastian Burduja, luni, cu prilejul participării sale la o interacţiune a consilierului virtual ION cu elevi ai Colegiului Naţional "Aurel Vlaicu", potrivit Agerpres.

Întrebat cât timp va dura până când consilierul virtual al premierului va putea răspunde la întrebări, Burduja a precizat că acest lucru depinde foarte mult de volumul de informații: „Că vorbim de câteva luni, că vorbim de un an de zile, dar el va ajunge la acel moment".

Sebastian Burduja a afirmat că Ministerul Digitalizării a pus la dispoziție un server al instituției pentru proiectul ION, în baza unui acord.

„Noi, ca minister, susţinem acest proiect şi el a avut parte de o lansare simbolică în care (...) lumea l-a văzut pe ION prinzând viaţă, dar aţi văzut astăzi faptul că această tehnologie funcţionează, preia aceste date, le sintetizează, extrage topicuri cheie, pe care le analizează şi le dezvoltă", a precizat ministrul Sebastian Burduja, potrivit sursei citate.

Potrivit ministrului, ION filtrează mesajele repetitive primite din partea românilor: „Dacă este asaltat de mesaje care încearcă să-l manipuleze, are o modalitate de a-şi da seama că este o încercare de a-l păcăli, de asemenea, obscenităţi sau alte cuvinte de acest fel".

De asemenea, Burduja a afirmat că proiectul ION este remarcat la nivel internațional.

„Am avut întâlniri cu omologul francez zilele trecute, săptămâna trecută ne-a întrebat dânsul despre acest proiect, ION. Doreşte să trimită o echipă de cercetători francezi care să se uite la acest algoritm, să înţeleagă cum funcţionează şi să preia această inovare. La fel la OECD", a explicat ministrul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite