Consilierul ION, apreciat de un cofondator Google Brain: „Este un pas binevenit”. Dialogul dintre Ciucă și ION ar fi fost regizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, a fost apreciat de către un co-fondator al Google Brain, una dintre cele mai influente persoane din domeniul inteligenței artificiale la nivel global. Andrew Ng a dedicat o ediție a newsletter-ului său inovației românești.

ION, lăudat co-fondatorul Google Brain FOTO: Inquam Photos
ION, lăudat co-fondatorul Google Brain FOTO: Inquam Photos

Andrew Ng a explicat pe larg cum funcționează invenția românească, pe care a descris-o drept „un pas binevenit”: „Cetățenii români pot trimite comentarii prin intermediul unui site web sau prin postările pe Twitter, Facebook și Instagram cu eticheta #noisuntemION”, transmite acesta în newsletter-ul său.

„Guvernele folosesc AI pentru a gestiona operațiunile, a acorda beneficii și a administra justiția. Cu toate acestea, sistemele care influențează politica rămân în mare parte experimentale. De exemplu, inginerii Salesforce au instruit un model pentru a crea o politică fiscală care a promovat egalitatea generală a veniturilor și productivitatea mai eficient decât codul fiscal actual al Statelor Unite. De ce contează: politicienii și factorii de decizie trebuie să interpreteze adesea voința oamenilor prin sondaje, rapoarte de presă sau lobbyiști. Experimentul României le poate spune oficialilor mai direct ce doresc alegătorii. Ne gândim: multe companii analizează rețelele sociale pentru a înțelege sentimentul clienților; de exemplu, gruparea tweet-urilor pentru a vedea ce spun oamenii despre o marcă. Adoptarea de către factorii de decizie a unei abordări similare este un pas binevenit”, notează Andrew Ng.

Andrew Ng este în prezent profesor asociat la Universitatea Stanford, iar în trecut a fost profesor asociat și Director al Laboratorului de Inteligență Artificială al Stanford. Interesele de cercetare ale acestuia sunt în învățare automată, inteligență artificială cu competențe largi, învățare prin consolidare și control robotic, algoritmi pentru procesarea textului și a datelor web, potrivit Stanford.

Dialogul între Ciucă și ION a fost regizat

Coordonatorul echipei ION a recunoscut că dialogul dintre robotul bazat pe Inteligența Artificială și premierul Nicolae Ciucă a fost unul regizat, potrivit Hotnews.ro.

Nicu Sebe, coordonatorul proiectului ION, a oferit un interviu lui Dragoș Stanca, în care acesta a încercat să afle dacă dialogul dintre premier și ION a fost unul regizat.

„Cineva a dat play răspunsurilor care au fost preînregistrate, ca să spunem lucrurilor pe nume. Nu a fost ca la ChatGPT că îți răspunde în timp real, nu?”, a întrebat Dragoș Stanca.

În replică, Nicu Sebe a recunoscut că „în acel moment într-adevăr așa a fost, dar sistemul poate să facă și răspunsuri cu siguranță”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite