Rareș Bogdan l-ar vrea demis pe Aurescu. Reacția ministrului de Externe: E ca atunci când sunt atacat de Sputnik

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreședintele PNL a precizat că dacă ar fi șef al ministrului Afacerilor Externe l-ar demite pe acesta. În replică, Aurescu precizează că Rareș Bogdan probabil are „neîmpliniri și frustrări personale”.

Bogdan l-ar vrea plecat pe Aurescu. Ministrul îl acuză de „frustrări personale” FOTO Mediafax/EPA
Bogdan l-ar vrea plecat pe Aurescu. Ministrul îl acuză de „frustrări personale” FOTO Mediafax/EPA

Întrebat dacă l-ar dat afară pe Bogdan Aurescu, dacă ar fi șeful acestuia, Rareș Bogdan a răspuns, la interviu pentru Prima News, direct: „Da”. Apoi a continuat că ar da afară „pe încă cîțiva”. De la PSD a fost nominalizat Petre Daea, pe care îl vede mai bun de șef de „târguri”.

Prim-vicepreședintele PNL a explicat faptul că ministrul de Externe n-ar fi suficient de abil. „Nu domnule, eu sunt un om asumat. Eu mă întâlnesc cu congresmeni, cu senatori și cu oameni de la Bruxelles și care îmi spun: domnu` Bogdan, e dureros ce vă spun, Cereți, cereți... nu cereți nimic! Cum adică nu cerem? Cereți domnule să vină 200 de miliarde investiții în România că nu vă poate refuza nimeni, cereți să vi se dea armament pe care să îl plătiți într-o 100 de ani că nu o să vă poată refuza nimeni, cereți să întrați în Schengen, cereți să luați vize, cereți orice”, a precizat Bogdan, care a spus că România nu profită de context.

Rareș Bogdan a precizat că deși portofoliul e al PNL, nu partidul l-a numit acolo, ci „statul”. Liberalul a precizat că ambasadorul României la Viena, Emil Hureazeanu nu ar fi fost băgat în seamnă timp de două luni. „Nu a primit în 72 de zile cât a stat la București un telefon să facă o informare și verbală și nu doar scrisă ca un soldat disciplinat ce este” a completat Bogdan, care a firmat că Aurescu e „mai puternic” ca PNL. 

Reacția ministrului Afacerilor Externe

Contactat pentru o reacție pe tema declarațiilor făcute de Rareș Bogdan, Bogdan Aurescu a răspuns prin intermediul biroului de presă. 

Nu mă interesează părerile lui Rareș Bogdan. Vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniță cerealele ucrainene. Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac. E exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik. Probabil are destul de multe neîmpliniri și frustrări personale”, arată precizarea primită.

De-a lungul timpului, ministrul Afacerilor Externe a precizat că în cazul Schengen schimbarea de opinie a Austriei a avut loc aproape peste noapte”

„În cazul Austriei nu a existat niciun semnal până la 28 noiembrie. Tot timpul oficialii austrieci au spus că nu au nimic împotriva României. Niciodată nu a existat niciun semnal de opoziție. Aceste decizii au fost luate într-un cadru foarte restrâns. E clar ca în Austria a existat o decizie politică care nu e justificată de ceva ce ar fi făcut România. Discuția cu ministrul austriac de externe privind deblocarea situației de luni este un pas înainte dar așteaptă și alte măsuri de la Comisia Europeană”, afirma Bogdan Aurescu, la câteva zile după ratarea Schengen. 

De altfel, obiectivul Schengen rămâne pentru acest an, deși nu e clar momentul când va fi încercat un nou vot la nivelul Consiliului JAI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite