Burduja, despre legile Educației: Vom avea un set de amendamente, o parte vizează zona de securitate cibernetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Cercetării a anunțat că instituția pe care o conduce va înainta un set de amendamente la legile educației, iar o parte dintre acestea vor viza securitatea cibernetică.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării FOTO: Inquam Photos
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării FOTO: Inquam Photos

"Ca minister suntem într-un dialog cu Ministerul Educaţiei. Ne uităm acum pe legile educaţiei şi vom avea un set de amendamente. O parte dintre aceste amendamente vizează zona de securitate cibernetică", a afirmat Burduja la evenimentul ”Starea Națiunii - Nivelul alfabetizării digitale în România”, potrivit Agerpres. Ministrul a precizat că în Israel se predau chestiuni de securitate cibernetică în școală.

Sebastian Burduja susține că România nu se află „acolo unde ar trebui” în ceea ce privește perspectiva competențelor digitale, precizând că din punctul său de vedere nu se poate recupera decalajul față de Vest dacă forța de muncă nu este pregătită timpuriu în domeniul competențelor digitale.

„Nu suntem încă acolo unde ar trebui să fim din perspectiva competenţelor digitale şi asta creează, din perspectiva mea de economist, o problemă de competitivitate pentru noi. Nu avem cum să recuperăm decalajul faţă de Vest dacă nu ne pregătim forţa de muncă încă de pe băncile şcolii cu aceste competenţe digitale. (...) Cred că această chestiune de atitudine trebuie schimbată. Ea nu va fi schimbată de azi pe mâine. Anii au trecut şi lucrurile sunt altfel acum. Sunt generaţii care se nasc practic cu dispozitivele inteligente în mână şi vorbesc din perspectiva de tată. Este cert că noi avem mult de făcut", a arătat ministrul, potrivit sursei citate.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, a afirmat că competențele digitale nu pot fi văzute doar ca pe o materie, menționând că „ministerul are toate aceste lucruri în vedere și încearcă să găsească soluții”.

„Este clar că ceea ce ţine de competenţele digitale sunt competenţe transversale. (...) Vorbim de siguranţa pe internet de navigare, vorbim de siguranţa datelor persoanele. Dar vorbim în primul rând de sănătate emoţională, vorbim de protecţia mediului în felul în care ne folosim noi device-urile. (...) Este clar că ceea ce se învăţase odată nu mai este actualizat. În aceeaşi măsură chiar trebuie să vedem aceste competenţe digitale pe toate planurile lor. (...) S-au dezvoltat foarte multe resurse digitale, (...) nu trebuie numai folosite, ci trebuie reutilizate, modificate, adaptate. Aceste proces de modificare şi adaptare clar este legat de nivelul de competenţe”, a susţinut secretarul de stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite