Bombe cu ceas pentru bugetul României

0
Publicat:

Guvernul se pregătește să dea piept cu aplicarea mai multor măriri în administrația de stat, după ce tot aleșii Puterii au insistat să adopte legi cu impact bugetar, deși criza bate la ușă.

Coaliția nu ia pauză de la noi creșteri de salarii FOTO Mediafax
Coaliția nu ia pauză de la noi creșteri de salarii FOTO Mediafax

Executivul Ciucă s-a trezit zilele trecute în brațe cu o nouă problemă în ceea ce privește aplicarea unor acte normative cu impact bugetar. Mai precis, Curtea Constituțională a dat undă verde promulgării unei legi prin care personalul din administrația publică locală care lucrează pe fonduri europene poate să aibă lefurile mărite nu doar până la nivelul indemnizației viceprimarului sau a vicepreședintelui de Consiliu Județean, ci la nivelul acestora plus 25%.

„Propunem amendarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât nivelul veniturilor salariale ale personalului din administrația publică locală implicat în proiecte finanțate din fonduri europene să fie la nivelul indemnizației de viceprimar/vicepreședinte de consiliu județean, majorată cu 25%”, arată expunerea de motive a inițiativei aflate acum pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru a fi promulgată. La CCR, proiectul fusese atacat de Guvern, deși inițiatorii erau aleși ai PSD, în frunte cu Marius Budăi, ministrul Muncii.

Și mai multe posturi

Prin această lege e mărită și organigrama personalului clerical, care se stabilește prin Legea salarizării unitare. Sunt 1.700 de posturi. 225 din aceste posturi sunt funcții din zona de sus a ierarhiei bisericești, adică de la vicari, secretari patriarhali, secretari de Cancelarie patriarhală până la stareți. Așadar, vor fi noi posturi, care vor putea fi ocupate, dacă între timp nu apare vreo excepție de la reglementările legislative, după data de 1 ianuarie, în condițiile în care între 1 iulie și 31 decembrie în majoritatea ramurilor bugetare sunt suspendate angajările la stat.

În prezent, la CCR se află și proiectul de lege prin care lefurile aleșilor locali ar urma să fie mărite cu 10%, în urma sesizării USR. Dacă nu sunt probleme de constituționalitate, ar urma ca personalul din administrația publică să aibă lefuri mărite și cu aproximativ 35%. Iar o asemenea mărire ar fi considerabilă, pentru că într-o unitate administrativ-teritorială, cum ar fi Primăria Capitalei, ar ajunge până la aproximativ 5.500 de lei, suma brută. CCR a stabilit ca termen pentru judecarea speței creșterii lefurilor aleșilor locali 16 noiembrie.

Noi sporuri

Și pentru ca toată situația să fie și mai complicată, aleșii PSD și PNL mai au o „bombă bugetară”. Circa 40 de aleși ai acestor partide au un proiect depus de la finalul lui iunie, prin care personalul didactic de conducere, îndrumare și control din subordinea și coordonarea Ministerului Educației beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare de bază a salariului de 15%. Mai mult, personalul contractual din inspectoratele școlare beneficiază de un spor al salariului de bază de 10% pentru supralicitare neuropsihică. De asemenea, se va umbla și la grilele salariale de bază, pentru a putea fi mărite, în cazul serviciilor deconcentrate ale ministerelor și ale altor organe de specialitate, cum ar fi prefecturile. Proiectul figurează pe ordinea de zi a Senatului, ca prim for. Dacă nu este discutat proiectul până joi, atunci e adoptat tacit și pleacă la Camera Deputaților pentru votul final.

Și acesta nu e singurul proiect cu impact bugetar, în procedură legislativă fiind și un proiect prin care primăriile vor putea deconta transportul tuturor angajaților care au domiciliul în alte localități față de locul de muncă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite