Creșterea lefurilor pentru aleșii locali: noian de justificări bizare

0
Publicat:

Reprezentanții Puterii s-au întrecut în justificări pe tema creșterii lefurilor aleșilor locali, fiind puși pe același palier cu persoanele vulnerabile sau prezentați ca actori esențiali în fața instaurării unei dictaturi.

Varujan Pambuccian a văzut pericolul pe termen lung: instaurarea unei dictaturi FOTO Inquam Photos
Varujan Pambuccian a văzut pericolul pe termen lung: instaurarea unei dictaturi FOTO Inquam Photos

Raluca Turcan, vicepreședintă a PNL, a prezentat categoria aleșilor locali ca pe una care ar avea probleme financiare. „Cred că un stat responsabil are datoria să-i sprijine în primul rând pe cei vulnerabili și, de asemenea, în politica economică a țărilor dezvoltate, pe cei care sunt mai aproape de decizia politică, și anume autoritățile locale”, a afirmat Turcan de la tribuna Parlamentului.

Fosta ministră a Muncii a fost de părere că funcționarii din administrația locală nu-și pot face treaba pe salarii mici, așa că este nevoie de pasul măririi lefurilor pentru aleșii din teritoriu, ca precondinție pentru alte modificări de venituri.

Pambuccian și pașii spre dictatură

Varujan Pambuccian, liderul Grupului minorităților, a venit și el cu alte explicații. „Dacă observați, tot ce ține de persoane alese e atacat. Ce ține de persoane numite e protejat. Toți speră că vor reuși să folosească persoanele numite ca să-și regleze conturile cu adversarii politici. Din jocul ăsta nu câștigă nimeni. Singurul care poate să câștige la un moment dat, în final, o dictatură prin care am mai trecut o dată”, a punctat Pambuccian. Liderul minorităților a subliniat că există un exemplu „celebru”, adică modul cum a căzut „Republica de la Weimar și felul în care a fost ascensiunea naziștilor. Mă uit în Europa și lucrurile încep să semene al naibii de bine cu perioada aceea”, a avertizat deputatul, care în Parlament reprezintă comunitatea armenilor din România.

Și Florin Roman, vicepreședinte al PNL pe domeniul administrație, a luat cuvântul. „Așa cum s-a atacat Biserica, cum se atacă Armata, așa cum se atacă administrația publică locală, oamenii aleși direct de cetățeni, e o greșeală. Opriți atacul la instituțiile importante și democratice ale statului român. (...) Reparăm o discriminare”, a punctat Roman.

Niciunul dintre cei care au luat cuvântul nu a amintit că Puterea a mărit în urmă cu o lună salariile bugetarilor, însă doar cu sume de până la 300 de lei, pentru că au putut să dea doar o pătrime din ceea ce e promis în Legea salarizării unitare.

Paleta creșterilor salariale

Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care sunt mărite salariile aleșilor locali cu 10% de la 1 noiembrie 2022. Prin urmare, vor fi crescute lefurile primarilor, viceprimarilor și șefilor de CJ. Va fi făcută actualizarea salariilor prin raportarea la salariul de minim de 2.300, nu de 2.080. Prin urmare creșterea salariilor primarilor și președinților de CJ va fi între 880 de lei și 2.200 de lei. De asemenea, creșterile viceprimarilor și a vicepreședinților de CJ vor fi între 660 de lei și 1.760 de lei. Potrivit unei analize a „Adevărul”, impactul bugetar doar pentru primari, viceprimari, șefi de CJ și vicepreședinți ar fi de circa opt milioane de lei lunar.

La Camera Deputaților au fost scoși din schema de măriri parlamentarii, membrii Guvernului, precum și șefii mai multor instituții de la centru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite