Pensiile speciale ale parlamentarilor, plătite iar de stat. Care sunt cele mai mari venituri EXCLUSIV

0
Publicat:

820 de foști aleși beneficiază din nou de pensii speciale pentru parlamentari, după reintrarea lor în plată. Sunt însă semne de întrebare privind eliminarea lor, Coaliția neștiind cum și când să facă acest lucru.

Reîncepe plata pensiilor speciale ale parlamentarilor FOTO Mediafax
Reîncepe plata pensiilor speciale ale parlamentarilor FOTO Mediafax

Pensiile speciale ale parlamentarilor, a căror eliminare a fost declarată neconstituțională de CCR la sfârșitul lunii mai, au reintrat în plată, după cum au precizat, în răspunsuri oficiale pentru „Adevărul”, Camera Deputaților și Senatul. Sistate timp de aproape un an și jumătate, adică între adoptarea proiectului de către Parlament și publicarea motivării în Monitorul Oficial, acum acestea vin ca o nouă presiune pe bugetul de stat.

Pe 20 septembrie, „Adevărul” întreba cele două foruri ale Parlamentului despre situația pensiilor speciale pentru aleși. Primul for care a răspuns a fost Camera Deputaților, care a subliniat că la 15 septembrie fuseseră plătite pensii speciale pentru „573 de persoane”, cu sume între 2.131 de lei (un mandat scurt, cel din perioada 1990-1992) și 12.168 de lei (trei sau mai multe mandate). Valoarea totală a indemnizațiilor era de 3.321.888 de lei, cu 100.000 în plus față de februarie 2021 (când erau 575 de deputați beneficiari), ultima lună pentru care instituția oferise date ziarului „Adevărul”.

Pe de altă parte, Senatul, care a răspuns ulterior Camerei, a transmis că potrivit ultimelor informații pe care le avea, în luna august (nu septembrie), „247 de senatori încasează indemnizații pentru limită de vârstă”, sumele fiind între 1.918 lei (cei cu un mandat scurt, 1990-1992) și 10.951 (cei cu trei sau mai multe mandate). Senatul nu a oferit și o sumă totală, însă în penultimul răspuns al instituției pentru „Adevărul”, cuantumul era de 1,58 milioane lunar, aferent lunii februarie 2021, fiind în plată 256 de pensii (cu nouă mai multe).

Reforma, pasată de la unii la alții

Întrebați despre când vin cu o soluție privind eliminarea sau supraimpozitarea pensiilor speciale, reprezentanții Coaliției au dat răspunsuri total diferite. De exemplu, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a venit cu explicații surprinzătoare, întrebat care e soluția Coaliției pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, adică un proiect nou sau reforma pregătită de ministrul Muncii, Marius Budăi: „Pensiile speciale nu sunt la Marius Budăi. Pensiile ocupaționale țin de alte ministere. Noi susținem echitatea și justiția socială. Cei care au venituri foarte mici să fie crescute. (...) Inclusiv impozitarea pensiilor speciale e soluție, pentru că noi am mai votat eliminarea lor, dar a fost o decizie a Curții Constituționale”.

Chestionat dacă mai susține eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, care nu sunt la niciun minister de resort, social-democratul a subliniat că PSD nu vede o problemă în eliminarea lor. „Noi am votat întotdeauna pentru eliminarea lor”. Cu toate acestea, Oprea nu a putut să spună dacă PSD sau Coaliția vor veni cu un nou proiect sau dacă așteaptă reforma coordonată de Budăi, punctând că soluția nu e găsirea unor vinovați, ci îndreptarea lucrurilor: „Inegalitățile sunt cele care revoltă lumea. Putem să alegem o categorie socială să fie țintă, dar echitatea e soluția”.

În așteptarea lui Budăi

PNL a venit cu un răspuns direct: susțin eliminarea sau supraimpozitarea, în funcție de decizia finală a Coaliției, dar responsabil de soluție e Ministerul Muncii, fiind actorul răspunzător de problematică, inclusiv prin jalonul din PNRR asumat la Bruxelles.

„La nivelul Coaliției, am decis ca tot ce înseamnă reglementarea salariilor și a pensiilor să constituie activitatea de analiză în interiorul grupurilor de lucru de la Ministerul Muncii. Așteptăm de acolo cât mai curând analiza și soluțiile propuse, pentru a îndeplini acest jalon din PNRR care are ca termen 31 decembrie. Ministerul Muncii trebuie să finalizeze cât mai repede acest proces, ca să ne încadrăm în termenul jalonului”, a declarat deputatul Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL, pentru „Adevărul”. De altfel, luna trecută, premierul Nicolae Ciucă i-a transmis ministrului Muncii că așteaptă schița proiectului de reformă. Așteptarea este și din partea specialiștilor din Coaliție, care vor să vadă și ei dacă mai sunt necesare ajustări sau nu, fiind o reformă importantă a guvernării Ciucă.

UDMR, în căutarea răspunsului

În ceea ce privește UDMR, liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a răspuns laconic la întrebările „Adevărul”. Chestionat dacă UDMR susține calea parlamentară de eliminare sau așteaptă întreg pachetul pregătit de ministrul Muncii, Csoma precizat: „Nu s-a luat încă o decizie în acest sens”. Întrebat dacă UDMR mai susține sau nu eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, liderul deputaților nu a mai oferit niciun răspuns.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite