Bode, despre discuțiile cu Gerhard Karner: Niciun semnal din partea Austriei nu a fost dat României

0
Publicat:

Ministrul de interne a precizat în Parlament că la întâlnirea pe care a avut-o cu omologul austriac pe 23 noiembrie, Gerhard Karner i-a spus că „nu este împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu funcționează”.

Bode susține că discuțiile la nivel bilateral vor continua FOTO: Inquam Photos
Bode susține că discuțiile la nivel bilateral vor continua FOTO: Inquam Photos

„Niciun semnal din partea Austriei, din partea domniei sale, nu a fost dat României. Mai mult, la întâlnirea din 23 noiembrie de la Viena, în prezența colegilor mei de la MAE și a colegilor domniei sale, s-a ridicat în picioare la masă și a spus: «Lucian, eu sunt un prieten al României și așa voi rămâne. Această poziție a mea nu este împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu funcționează. Și dacă acest sistem nu funcționează, atunci eu nu sunt de acord să fie extins»”, a declarat Lucian Bode la Parlament, potrivit Digi24.

În ceea ce privește reluarea aderării României la spațiul Schengen în timpul președinției cehe la Consiliul UE sau dacă va ajunge pe masa oficialilor europeni în timpul următorului mandat al președinției rotative, când Suedia va deține președinția, Bode a precizat că repunerea pe ordinea de zi „ține de o unanimitate”.

„Chiar după ce votul a fost dat, la propunerea Poloniei, ministrul ceh Rakusen, care deține președinția Consiliului UE, a întrebat dacă nu există procedură legală de a repune pe ordinea de zi chiar în timpul ședinței Consiliului JAI din data de 8, iar opinia serviciului juridic al Comisiei a fost una cât se poate de clară: dacă există unanimitate, acest lucru se poate întâmpla. Repunerea pe ordinea de zi a acestui subiect ține de o unanimitate”, explicat ministrul, potrivit sursei citate.

Bode, scrisoare deschisă către omologul austriac

Ministrul de Interne al României i-a transmis o scrisoare omologului austriac, în care îi reproșează blocarea aderării la Schengen, deși România îndeplinește condițiile.

Vă scriu însă, din păcate, pentru a-mi exprima profunda indignare față de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spațiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezența colegilor noștri, îmi dădeați asigurări că sunteți "un prieten al României", iar poziția dumneavoastră nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncțional care nu trebuie extins cu niciun stat. Este o decizie nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală, care creează la nivelul UE prejudicii uriașe și un precedent periculos în actualul context geopolitic. Pentru că nu doar meritul României și al cetățenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar și valorile și principiile care ne ghidează la nivel european. Toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat o decizie arbitrară ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spațiului Schengen, iar argumentele pe care le-ați avut la finalul acestui proces pur și simplu nu au nicio legătură cu realitatea”, se arată în scrisoarea ministrului Afacerilor Interne.

Lucian Bode îl acuză pe Gerhard Karner de „un joc politic nedemn” și îi reproșează că „în întrevederea noastră din luna ianuarie m-ați asigurat de susținerea Austriei pentru aderarea la spațiul Schengen, iar în cadrul Conferinței ministeriale a Forumului de la Salzburg de la București, Austria și-a dat acordul pe o declarație comună în care toți membrii salutau susținerea aderării României la spațiul Schengen”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite