Banii pentru pensii divizează Coaliția. Ciucă explică de ce Boloş nu a avizat legea: Impactul e de 3% din PIB, extraordinar de mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanțelor a refuzat să dea aviz pe legea pensiilor, solicitând clarificări de la Ministerul Muncii. Nicolae Ciucă, liderul PNL, formaţiune care îl susţine pe Marcel Boloş în funcţia de ministru al Finanţelor, a afirmat că impactul bugetar calculat de Ministerul Muncii, iniţiatorul legii, este mult prea mare şi a cerut clarificări.

Ministerul Finanțelor nu a avizat legea pensiilor. Foto: Mediafax
Ministerul Finanțelor nu a avizat legea pensiilor. Foto: Mediafax

"Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul e de 55,6 miliarde de lei, iar din calculele Ministerului Finanțelor suma e diferită. Am solicitat să ne clarificăm care e suma reală pentru că e un impact mare pe care trebuie să ni-l asumam cu date concrete și să avem sustenabilitate pe această decizie. Asta vrem să clarificăm, dacă a înţeles toată lumea că vorbim de cifre diferite şi dacă într-adevăr în baza de fundamentare a legii la nivelul Ministerului Muncii este cuprinsă această realitate a cifrelor, categoric vom da un aviz. Cu toții ne dorim ca prin lege să eliminăm disparitățile, inechitățile, să echilibrăm sistemul de pensii din țara noastră, sunt mulți pensionari care așteaptă această decizie, vom clarifica și legea va fi adoptată. La cifrele anunțate, de 55,6 miliarde de lei, impactul e de 3% din PIB, ceea ce e extraordinar de mult și trebuie să avem sustenabilitate", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, formaţiune care îl susţine pe Marcel Boloş în funcţia de ministru al Finanţelor.

Întrebat dacă nu va exista un aviz de la Ministerul Finanțelor până nu va exista o clarificare din partea Ministerului Muncii, Nicolae Ciucă a afirmat : "Absolut".

"Dorim ca în fața electoratului să nu venim cu promisiuni nesusținute financiar și oamenii să resimta această decizie într-un buget care să aibă colectarea necesară pentru a putea să finanțeze anvelopa de la Ministerul Muncii. Pe suma de 55,6 miliarde de lei e imposibil", a mai spus preşedintele PNL.

Măriri în prag de alegeri

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat că mărirea consistentă a pensiilor va avea loc în septembrie 2024, cu 40%, exact în săptămânile premergătoare alegerilor locale, dar și cu câteva luni înainte de prezidențiale și parlamentare.

 „Cu privire la «de ce aplicăm de la 1 septembrie?», răspunsul este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitalizare a dosarelor de pensii, peste patru milioane de dosare sunt deja digitalizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii. După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi“, a spus Bucura-Oprescu, într-un interviu la Antena 3.

Noua lege ar fi urmat să treaca de Guvern astăzi, însă procedura se va amâna, cel mai probabil. Coaliţia intenţionează să treabă proiectul de Parlament până pe 20 noiembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite