Ciolacu le cere miniștrilor mobilizare pentru PNRR: Nu aș vrea ca din cauza unor blocaje să nu li se facă dreptate pensionarilor

0
Publicat:

Premierul a le-a cerut miniștrilor, în cadrul ședinței de Guvern, să trateze cu prioritate legea pensiilor, care trebuie să treacă prin Parlament până pe 20 noiembrie pentru a asigura renegocierea PNRR privind procentul din PIB. Pensiile ar urma să crească de două ori anul viitor. 

Premierul le-a cerut miniștrilor să traateze cu prioritate noua lege a pensiilor FOTO Inquam Photos
Premierul le-a cerut miniștrilor să traateze cu prioritate noua lege a pensiilor FOTO Inquam Photos

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat finalizareaa legii pensiilor, subliniind că „pensiile vor creşte anul viitor de două ori. Prima dată la 1 ianuarie prin indexarea cu 13,8 % şi a doua oară la 1 septembrie în urma finalizării procesului de recalculare, conform legii”. 

„Este o lege care va face dreptate milioanelor de pensionari care aşteaptă de ani de zile acest lucru. Este o lege care aduce echitate în sistem, pensii egale muncă şi contribuţii egale”, a explicat șeful Guvernului. 

Totodată, premierul a subliniat însă că legea trebuie adoptată până pe 20 noiembrie. 

„Suntem primul guvern care face şi indexare şi recalculare în acelaşi an, avem însă o condiţie de îndeplinit, să reuşim să adoptăm această lege în Parlament până pe data de 20 noiembrie. De aceea fac apel către toţi miniştrii implicaţi în procesul de avizare, să trateze cu prioritate această lege, pentru a o putea trece prin Guvern în cel mai scurt timp”, a mai spus șeful Executivului.

„Renegocierea PNRR în privinţa eliminării pragului de 9,4 % din PIB pentru pensii depinde de adoptarea acestei legi până pe 20 noiembrie. Nu aş vrea ca din cauza unor blocaje, mai ales în Guvernul României, pensionarilor să nu li se facă dreptate sau şi mai grav pensionarii români să aibă pensiile îngheţate cum au trecut unii în PNRR, până în 2070”, a mai aafirmat Cioacu. 

Șeful Executivului român a explicat anterior că noua lege a pensiilor ar urma să rezolve inechitățile, pe măsură ce va putea fi pusă în aplicare, după intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2024

„Eu cred că până la sfârșitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechități. Nu se poate pune în aplicare instant. (...) La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii (...) Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 ianuarie. Aplicarea directă va dura”, a mai susținut Ciolacu.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite