Coincidență politică. Mărirea substanțială a pensiilor, programată în prag de alegeri

0
Publicat:

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat că mărirea consistentă a pensiilor va avea loc în septembrie 2024, cu 40%, exact în săptămânile premergătoare alegerilor locale, dar și cu câteva luni înainte de prezidențiale și parlamentare.

Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii FOTO Inquam Photos
Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii FOTO Inquam Photos

Ministrul Muncii a explicat impactul financiar pe care îl va avea schimbarea la pensii, adică faptul că nivelul cheltuielilor lunare cu pensiile va fi de 11,32 miliarde lei de la 1 ianuarie 2024 (odată cu indexarea cu inflația), iar din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi de 13,8 miliarde de lei. Prima mărire e de 13,8%, în timp ce a doua, de 40%, dacă va fi respectat calendarul.

Ministrul a explicat rațiunea fixării zilei de 1 septembrie 2024 prin lentoarea recalculării și digitalizării dosarelor. „Cu privire la «de ce aplicăm de la 1 septembrie?», răspunsul este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitalizare a dosarelor de pensii, peste patru milioane de dosare sunt deja digitalizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii. După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi“, a punctat Bucura-Oprescu într-un interviu la Antena 3. Noua lege ar urma să treacă de Parlament până pe 20 noiembrie, în condițiile în care ar urma să fie adoptată de Guvern joi.

Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie”, a mai explicat ministra.

Schema, utilizată și în trecut

Executivul de acum nu e primul care a plusat pe tema unei creșteri masive în prag de alegeri. În toamna lui 2019, Viorica Dăncilă, premier la acea vreme, a mărit pensiile inițial cu 15% (din septembrie 2019). Un an mai târziu, în septembrie 2020, în buza alegerilor parlamentare, urma să aibă loc o creștere cu 40%. Doar că schimbarea de Guvern și situația economică a țării au permis creșterea cu doar 14%, deși erau și atunci alegeri locale și parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite