Austria respinge în continuare varianta aderării României la Schengen cu frontierele terestre: „O includere completă în acest stadiu ar fi greșită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controalele la frontiera terestră sunt încă necesare, a declarat ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, subliniind că vrea să mențină dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, dar că nu impune condiții concrete celor două țări.

Karner: Împreună am făcut acum un pas înainte cu Schengen aerian și maritim FOTO Profimedia
Karner: Împreună am făcut acum un pas înainte cu Schengen aerian și maritim FOTO Profimedia

Austria a acceptat ca România și Bulgaria să intre în Schengen, din martie 2024, doar maritim și aerian, și blochează în continare includerea cu frontiere terestre, deoarece ”o includere în acest stadiu ar fi greșită”. 

Nu este vorba doar de România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este într-o situație dezastruoasă. Nu eu sunt cel care dă note pentru România și Bulgaria. Fac campanie la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a declarat Karner, citat de agenția austriacă de presă APA, conform G4Media.  

Oficialul austriac a mai spus că: ”Împreună cu România și Bulgaria, am făcut acum un pas înainte cu Schengen aerian și, de altfel, și cu Schengen maritim. Și trebuie să continuăm să avansăm pas cu pas”, apoi a adăugat că: ”Nu este treaba Austriei să elaboreze un calendar sau să facă vreo reglementare. Este treaba Comisiei să se asigure că sistemul general funcționează”.

Pe de altă parte, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat recent că evită să a avanseze o dată la care România ar putea adera cu granițele terestre la spațiul european de liberă circulație Schengen, afirmând că negocierile vor începe anul acesta și vor fi purtate cu mai multe state membre, nu doar cu Austria.

În ceea ce privește declarația ministrului de Interne al Austriei, înaintea semnării acordului, care califica orice discuție despre aderarea terestră drept o fantezie, ministrul român a afirmat: „Dincolo de această declarație, care n-a fost în sine o declarație agresivă la adresa României, ci una care să clarifice poziția Austriei, am avut o bună comunicare și cooperare cu miniștrii din Bulgaria și Austria"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite