Rareș Bogdan, despre aderarea parțială la Schengen: Nu e niciun fel de umilinţă

0
Publicat:

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, miercuri, despre acordul privind aderarea României la Schengen aerian, potrivit căruia ofițeri austrieci îi vor sprijini pe omologii români pe Aeroportul Otopeni, că reprezintă o umilinţă iar verificările care vor fi făcute în aeroporturile din România sunt ceva firesc. 

Rareş Bogdan, liderul eurodeputaților PNL Foto: Arhivă
Rareş Bogdan, liderul eurodeputaților PNL Foto: Arhivă

Înțeleg îngrijorarea presei, e firească, e normală, dar vă asigur că nu se schimbă absolut nimic. Am văzut tot felul de abordări: „E o umilință pentru România". Nu e niciun fel de umilință. Eu însumi, în decembrie, am fost oprit pe aeroportul din Larnaca. Culmea este că unul dintre polițiștii de pe aeroportul din Larnaca era român”, a spus europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan într-o intervenție la la Antena3 CNN, conform DCNews.ro.

Europarlamentarul PNL a afirmat peste 700 de polițiști români sunt detașați în prezent în străinătate. „Noi avem, la ora actuală, doar pe aeroporturi, 220 de polițiști români, iar pe granițele terestre undeva la 450. Deci în total sunt peste 700 de polițiști din Ministerul Afacerilor Interne din România care sunt detașați pe Frontex, sau pe alte forme de cooperare, în diverse granițe ale Uniunii Europene, pe diverse state care au aderat la Schengen cu ani în urmă”, a menționat europarlamentarul.

Oficialul a explicat că i se întâmplă frecvent, ca şi altor europarlamentari, când pleacă la Strasbourg, să li se solicite, aleatoriu, documente în plus și a subliniat faptul că aceste controalele sunt absolut normale.

Nu sunt deloc îngrijorătoare pentru că și noi avem astfel de controale. De foarte multe ori, între granițele Uniunii Europene, chiar și între Belgia și Franța, sau Belgia și Olanda, care sunt poate cele mai deschise granițe ale Uniunii Europene, există controale aleatorii care se fac", a spus mai Rareș Bogdan.

Intensificarea cooperării polițienești

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, recent că, acordul pentru ridicarea frontierelor pe aerian în cazul Scehngen prevede întărirea controalelor la frontiere și intensificarea cooperării polițienești, și că ofițerii austrieci îi vor sprijini pe omologii români pe Aeroportul Otopeni.

Ce mai spune? Mai spune ca ofițeri Frontex să fie dislocați în România și Bulgaria. Ce sunt ofițerii Frontex? Sunt ofițeri care sunt veniți din toate polițiile membre Frontex, inclusiv România avem peste 2.000 de oameni polițiști care activează în Frontex, la ora asta, și care să ajute la protecția frontierei. Deci, primesc un ajutor din partea Frontex.

Și mai primesc un ajutor, pentru început, ofițerii austrieci specializați în controlul documentelor să sprijine ofițerii noștri români de la frontiera aeriană. Ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când un polițist de frontieră român ia un act de identitate în mână, un pașaport, se uită la el și i se pare că e ceva ciudat, dar totuși nu e sigur dacă e un fals, e o persoană substituită, ai un document expirat și corectat, deci tot un fals, până la urmă, se consultă cu specialistul, colegul austriac care e lângă el și îi spune: uită-te și tu la acest buletin. (...) Care nu neapărat…din când în când e consultat, că știu și românii să facă treabă, dar unde-s cazuri, falsuri mai bine executate și sunt mai greu de depistat, se consultă între ei, verifică în baza de date, cel austriac vorbește cu ai lui acasă. E mai simplu, da? Dar și noi facem treaba asta, sunt ofițeri români, experți în documente false, în depistarea lor, care activează la ora asta pe linia Frontex, în alte frontiere. Anual se întâmplă lucrul ăsta”, a explicat Predoiu.

România va intra în Schengen, din martie 2024, doar maritim și aerian, iar potrivit ministrului, „nu suntem singurul sau primul stat care intră etapizat, unul a fost chiar Austria, au mai fost și alte state”.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite