Aderarea cu frontierele terestre la Schengen. Predoiu: Nu mă hazardez să precizez o dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, evită să avanseze o dată la care România ar putea adera cu granițele terestre la spațiul european de liberă circulație Schengen, afirmând că negocierile vor începe anul acesta. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Nu mă hazardez să precizez o dată. E clar că vom reîncepe discuțiile și demersurile imediat în 2024. Următorul Consiliu JAI e un punct de start, vom începe aceste discuții, inclusiv președinția belgiană are pe ordinea de zi discuții privind funcționalitatea Schengen - în această marjă e o bună ocazie de a relua discuțiile, dar nu doar în CJAI, ci și în plan bilateral și multilateral. Aș vrea să subliniez că aceste discuții trebuie purtate cu mai multe state membre, nu doar cu Austria, pentru că foarte multe țări au temeri, preocupări, îngrijorări cu creșterea fenomenului migraționism, cu terorismul în Europa, cu conflictul din vecinătatea UE", a explicat ministrul într-un interviu la Digi24

În ceea ce privește declarația ministrului de Interne al Austriei, înaintea semnării acordului, care califica orice discuție despre aderarea terestră drept o fantezie, ministrul român a afirmat: „Dincolo de această declarație, care n-a fost în sine o declarație agresivă la adresa României, ci una care să clarifice poziția Austriei, am avut o bună comunicare și cooperare cu miniștrii din Bulgaria și Austria"

România va intra în Schengen, din martie 2024, doar maritim și aerian, iar potrivit ministrului, „nu suntem singurul sau primul stat care intră etapizat, unul a fost chiar Austria, au mai fost și alte state”.  

Acordul pentru ridicarea frontierelor pe aerian în cazul Scehngen prevede întărirea controalelor la frontiere și intensificarea cooperării polițienești, susține ministrul Cătălin Predoiu, care a menționat totodată că ofițerii austrieci îi vor sprijini pe omologii români pe Aeroportul Otopeni.

Bulgaria a înăsprit, începând cu 2024, controalele asupra tuturor mărfurilor transportate spre şi dinspre Austria, la toate vămile şi punctele de frontieră şi pe întreg teritoriul Bulgariei, informează site-ul BTA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite