Austria a confirmat acordul pentru aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen aerian. Ce înseamnă acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austria a confirmat sâmbătă, 30 decembrie, acordul pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen aerian, după discuțiile care au avut loc în această lună cu miniștrii de Interne din cele două țări.

Austria a confirmat aderarea României și a Bulgariei la Schengen Air FOTO Shutterstock
Austria a confirmat aderarea României și a Bulgariei la Schengen Air FOTO Shutterstock

Cele trei condiții puse de Viena au fost incluse în documentul cu caracter juridic obligatoriu: creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria și România, precum și bani de la Comisia Europeană pentru o protecție mai bună a frontierelor externe pentru cele două țări; consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special a celor proveniți din Afganistan și Siria, prin România și Bulgaria, relatează publicația Kurier, citată de Digi 24.

După discuțiile dintre miniștrii de interne responsabili, la jumătatea lunii decembrie, despre Schengen Air pentru Bulgaria și România, negocierile privind un text legal obligatoriu au fost acum finalizate”, a anunțat, sâmbătă, Ministerul de Interne.  

Cea mai apropiată dată posibilă ar fi martie 2024

Documentul a fost trimis vineri seară președinției spaniole a Consiliului UE. Acum este rândul președinției Consiliului UE și al Comisiei Europene să pună în aplicare din punct de vedere juridic acordul Schengen Air, mai arată Kurier.

Schengen Air” înseamnă că, în viitor, pasagerii aerieni din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele străine. Ca de obicei, pașaportul va fi verificat la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul suplimentar al poliției austriece și al celei române sau bulgare. Cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024”, adaugă publicația austriacă.

În prezent, nu există negocieri și, prin urmare, nicio dată privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen”, precizează ministerul austriac despre aderarea la spațiul Schengen terestru.

Austria a blocat extinderea spațiului Schengen

Sursa citată reamintește că, pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanți de azil veniți din cele două țări. De asemenea, Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen.

Asociația industrială a reacționat pozitiv la acest acord: „Aceste state au devenit piețe importante pentru economia austriacă și, prin urmare, au devenit o bază a prosperității austriece”. Companiile austriece s-au numărat printre cei mai importanți investitori din România cu 11,2 miliarde EUR (mai mult de 61.000 de locuri de muncă locale asigurate) și Bulgaria cu 2,8 miliarde EUR (mai mult de 21.000 de locuri de muncă locale).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite