Eu sunt un prăpădit de român care mâzgăleşte nişte cuvinte pe hârtie. Unii mă laudă în mod exagerat pentru asta, după cum, la fel de exagerat, alţii mă înjură. Întâmplarea a făcut ca, imediat după aşa-zisa revoluţie din decembrie, să-l cunosc pe Radu Florescu. Şi chiar să fiu invitatul său într-o călătorie în America. L-am revăzut, după câţiva ani, în topul celor mai bogaţi români. Mi-ar fi plăcut să mă vadă şi el pe mine - în acelaşi top, vreau să spun-, dar nu s-a putut. Din vina mea, nu a lui, desigur. Mai precis, din cauza faptului că sunt ceea ce spuneam că sunt.

În afară de faptul că e bogat, nu prea mai ştiam mare lucru despre Radu Floreascu. Noroc cu revista „Forbes”, al cărei număr pe decembrie, anul trecut, pe care l-am răsfoit însă doar acum câteva zile, m-a ajutat să aflu. Să aflu, între altele, că şi americanii mint, dacă nu cumva li s-o întâmpla doar celor ce sunt pe jumătate români, aşa cum este cazul lui Radu Florescu. Care zice în publicaţia mai sus pomenită următoarele:

Fiind un om de marketing şi comunicare, m-am gândit că firesc ar fi să încep în România un bussines legat de comunicare. Primul proiect a fost în 1991, când am încercat să fac un joint-venture între  «USA Today»  şi «Tineretul liber». Am vorbit atunci cu ziariştii Gabi Năstase, Gabriel Rusu şi Ştefan Mitroi. Acesta din urmă a făcut tot posibilul să blocheze proiectul. Asta în ciuda faptului că preşedintele «USA Today», David Mazzarela, un cunoscut de-al meu, a fost foarte entuziast, când i-am propus această colaborare. Am avut multe întâlniri cu Gabi Năstase şi Gabi Rusu. Ei au fost pentru joint-venture, dar Mitroi a fost împotrivă. Proiectul a fost un eşec”.

Cum o fi uitat Radu Florescu că proiectul de care vorbeşte s-a concretizat în revista  «Weekend Plus», care a apărut aproape un an de zile, nu ca urmare a împotrivirii lui Mitroi, ci, din contră, a susţinerii lui fără echivoc?! D-asta am şi fost, atunci, în America. Revista a eşuat, într-adevăr, însă n-am condus-o eu, ci unul dintre cei doi cu care se tot întâlnea Radu Florescu.

Poate că Radu Florescu şi-a pierdut memoria din cauza foamei îndurate în România! Fiindcă iată ce zice în acelaşi interviu:

Am suferit de foame în România, în acel an. De fapt, primul lucru pe care l-am făcut în America, după ce m-am întors din România, a fost să mă duc la un restaurant, să mănânc bine”.

Aş putea încerca eu să spun ce-a mâncat, nu atunci, în America, ci în  „Forbes”. Dar mi-e ruşine, aşa cum nu-i este lui când minte.  „Weekend Plus”  a fost prima publicaţie româno-americană postdecembristă, realizată de ziarul „Tineretul liber”, pe care-l conduceam, în colaborare cu „USA Today”. Cât priveşte muritul de foame în anii `90, se murea, da, dar de foame de adevăr, nu de mâncare. Radu Florescu s-a numărat însă printre cei norocoşi, a scăpat! Spre binele dezvoltării relaţiilor noastre cu America.