Sorin Oprescu minte. Cheltuim şase milioane de lei pe un referendum inutil, când avem o lege care rezolvă problema maidanezilor din Capitală

Sorin Oprescu minte. Cheltuim şase milioane de lei pe un referendum inutil, când avem o lege care rezolvă problema maidanezilor din Capitală

Sorin Oprescu, primarul Capitalei. FOTO Mediafax

Primarul Sorin Oprescu a obţinut vineri girul din partea consilierilor locali pentru organizarea unui referendum privind eutanasierea câinilor fără stăpân din Capitală. Edilul a explicat necesitatea acestui costisitor referendum invocând ambiguitatea legilor în vigoare în ceea ce priveşte eutanasierea: legile 205/2004 şi 227/2002.

„Ordonanţa de Urgenţă 155/2001, privind gestionarea câinilor fără stăpân, permite eutanasierea acestora dacă, într-un termen de 7 zile de la capturare, nu au fost revendicaţi sau adoptaţi. Legea 227 din 2002 reglementeaza acelasi lucru. Dar, în octombrie 2007 fostul senator PC Marius Marinescu s-a bătut în Parlament pentru modificarea Legii 205 din 2004 pentru protecţia animalelor, iar din ianuarie 2008 aceasta a fost adoptată. Ce prevede: «este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar» Şi dacă iniţial legea lui Marinescu se referea la animalele cu deţinător, ea a avut efecte şi asupra animalelor fără stăpân. Au avut grijă ONG-urile de acest lucru“, a declarat Sorin Oprescu, vineri, la şedinţa de Consiliu General.

Cadrul legal pe care îl are România în prezent pentru a elimina câinii maidanezi este oferit de legea specială 227/2002. Această lege prevede că, după examinarea de către medicul veterinar, câinii fără stăpân care sunt bolnavi cronic şi incurabil trebuie să fie eutanasiaţi imediat ce au fost aduşi în adăposturi. Lege care este aplicată cu succes, din 2006, de primarul Constantin Hogea, din Tulcea.

Astfel, referendumul din 6 octombrie, pentru care Municipalitatea va cheltui şase milioane de lei, este intuil: cadrul legal există, doar că nu este aplicat corespunzător.

De asemenea, eutanasia este obligatorie, prin lege, pentru restul animalelor care nu au fost revendicate sau adoptate în termen de 7 zile. Ce-i drept, legislaţia în vigoare nu prevede sancţiuni pentru nerespectarea acestei obligaţii.

Cei mai mulţi primari, în frunte cu edilul Capitalei, se sustrag însă aplicării legii 227, invocând legea privind protecţia animalelor ( 205/2004) care, susţin ei, le interzice eutanasierea. Chiar dacă cele două legi ar fi în contradicţie, primarii ar fi trebuit să aplice legea 227, care este o lege specială, spre deosebire de legea 205 care este o lege generală. Iar dintre cele două, întotdeauna se aplică legea specială. Explicaţiile aparţin membrilor Comisiei Juridice din Parlamentul României.

„Adevărul“ vă prezintă, luni, pe larg, explicaţiile membrilor Comisiei Juridice din Parlamentul României, cu privire la aplicare Legii 227/ 2002, privind eutanasierea câinilor fără stăpân care, aduşi în adăposturi, nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în termen de şapte zile.

Alte ştiri despre scandalul maidanezilor

Primăria Sectorului 1, primele verficări în cazul adopţiilor maidanezilor. Andrei Chiliman, edilul sectorului, susţine eutanasierea animalelor

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au luat primele măsuri după tragedia din apropierea Parcului Tei, din sectorul 2, acolo unde un copil de patru ani a murit sfâşiat de maidanezi. Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a cerut verificarea şi sancţionarea celor care au adoptat câini dacă se dovedeşte că nu au respectat legea. Primarul a mai spus că susţine eutanasierea animalelor.

18,6 milioane de lei, bugetul aprobat pentru ASPA în 2013. Peste 850.000 de lei s-au cheltuit pentru adăpostul neterminat de la Mihăileşti

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat că Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a avut aprobat pentru anul 2013, 18,6 milioane de lei. Dintre aceştia, peste 850.000 de lei au fost plătiţi pentru lucrările de la Mihăileşti.

Primarul Capitalei face referendum local pentru eutanasierea maidanezilor. Oprescu, cu ochii în lacrimi: „Iertaţi-ne pe toţi!“

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut primele declaraţii, în cadrul unei conferinţe de presă, despre tragedia de luni, atunci când un copil de patru ani a fost ucis de o haită de maidanezi. Primarul Sorin Oprescu a decis organizarea referendumului local privind eutanasierea maidanezilor pe 29 septembrie.

Moartea copilului ucis de maidanezi aduce primele sancţiuni în Primăria Sectorului 2. Doi directori ar putea rămâne fără loc de muncă

Primăria Sectorului 2 a anunţat că, miercuri, a hotărât să îi sancţioneze pe doi directori din primărie, după ce în urmă cu trei zile, un copil de patru ani a fost ucis de maidanezi în apropierea Parcului Tei.

INML dă verdictul în cazul morţii copilului sfâşiat de câini în Parcul Tei: doar tălpile nu aveau urme de muşcături

Copilul de patru ani muşcat de câini, luni, a murit din cauza hemoragiei externe, iar pe corpul acestuia au fost găsite sute de plăgi,potrivit medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

FOTO VIDEO Povestea şirului de adopţii formale care au lăsat în stradă câinele ucigaş din Parcul Tei. Cum se pasează vina

Unul dintre câinii care l-au ucis, luni, pe micuţul de patru ani în apropierea unui parc din Capitală a fost adoptat în 2008 de către un ONG. Cu toate acestea, animalul a ajuns din nou pe stradă. Vina se pasează din nou între autorităţi şi iubitorii de animale.

Câinele care a ucis un copil în parc este al unui ONG. Şefa asociaţiei: „Este greu de ţinut urma fiecărui câine”

Autoritatea pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA) a anunţat că maidanezul murdar de sânge pe bot, cel mai agresiv dintre cei şase câini ridicaţi de ASPA, a fost identificat ca aparţinând unui ONG. În mod normal, câinele nu ar fi avut ce să caute acolo, după cum povesteşte coordonatorul ASPA, Răzvan Băncescu. Acesta a mai spus că animalul a fost dat spre adopţie Asociaţiei „Caleidoscop“.

Proprietarul terenului pe care a murit copilul sfâşiat de câini, chemat la Poliţie. Paznicul a fost amendat cu 300 de lei

Poliţiştii de la Secţia 7 l-au amendat pe paznicul care supraveghea terenul unde un copil de patru ani a murit după ce a fost sfâşâiat de câini, luni, lângă Parcul Tei. Proprietarul terenului a fost de asemenea chemat la sediu Poliţiei Capitalei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările