Primarul Capitalei face referendum local pentru eutanasierea maidanezilor. Oprescu, cu ochii în lacrimi: „Iertaţi-ne pe toţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut primele declaraţii, în cadrul unei conferinţe de presă, despre tragedia de luni, atunci când un copil de patru ani a fost ucis de o haită de maidanezi. Primarul Sorin Oprescu a decis organizarea referendumului local privind eutanasierea maidanezilor pe 29 septembrie.

Sorin Oprescu a făcut primele declaraţii despre tragedia de luni, spunând că este profund impresionat de ce incidentul din apropierea Parcului tei. 

Acesta a spus că va face un referendum local, pe 29 septembrie, pentru eutanasierea câinilor maidanezi, precizând că decizia trebuie să aparţină populaţie. „Voi face exact ce decide populaţia, pentru a află părerea lor cu privire la problema câinilor maidanezi“. Consultarea poporului va scoate din vistieria municipalităţii patru milioane de lei.

Principalele declaraţii ale primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu

„Mă simt vinovat pentru moartea copilului

Eu voi face exact ceea ce vor spune cetăţenii. Am fost la un control medical, am lipsit din ţară. Mă simt vinovat pentru moartea lui Ionuţ la fel ca toţi ceilalţi care au făcut legea. Aceste accidente tragice se întâmplă.

Timp de cinci ani de zile am militat pentru înfiinţarea unui adăpost. Între timp, acum un an şi jumătate, a mai apărut un adăpost la rugămintea mea adresată oamenilor de bună credinţă. Nu a costat niciun ban public. Ultimul recensământ făcut cu mijloacele mai primitive spune că sunt cam 64.000 de câini.

Am propus să nu mai lăsam liberă adopţia. Am sterilizat câini continuu, cu rată destul de mică. Am luat măsuri când am constat că nu-şi văd de treabă o serie întregă de personaje care spuneau că au sterilizat câinii.

În fiecare zi, rata de prindere este de 40 de câini, foarte puţin, dar avem trei echipaje. Respectăm legea care acţionează în acest moment. Legea este pocită, îmi dau seama. Din mai 2013, niciun câine agresiv nu s-a mai întors în teritoriu. Am avut discuţii pe tema asta la uşa primăriei.

Niciun ONG nu primeşte bani din partea Primăriei

Niciun ONG nu primeşte bani de la municipalitate, iar raportul activităţii ASPA va fi făcut public în următoarele zile.

Zeci de ONG-uri au protestat în faţa primăriei, atunci când nu se mai limita adopţia la doi câini. Nu mai am chef să aştept până când se va hotărî cineva să pună legea în discuţie, vom organiza referendum.

25.000 de câini au fost sterilizaţi anul trecut. Dacă vina îmi aprţinea şi mie , dacă aş aduce copilul ăla înapoi, plec de aici în cinci secunde. Eu nu spun că funcţionează toate lucrile perfect, dar dacă aveam toate instrumentele acestea făceam cum spunea populaţia.

Oprescu, cu lacrimi în ochi: „Iertaţi-ne pe toţi!“

Este o realitate că proprietarii care deţin curţi mari trebuie să le izoleze. Am mers până acolo încât am propus amenzi. Sunt zeci de amenzi, puteţi verifica acum. Dintre acestea, zeci sunt constestate. Nu m-am căţărat niciodată pe durerea cuiva, eu am iubit şi iubesc oamenii, am trei nepoţi, putea fi unul dintre ei. Ce pot spune? „Iertaţi-ne pe toţi!“.

O singură întrebare am, sunteţi de acord cu măsura eutanasierii? Un fenomen care se petrece şi pe care nu pot sa nu-l spun, sunt maşini care vin seara în Bucureşti şi dau drumul câinilor la marginea Bucureştiului şi pleacă. Am încercat să le identificăm, rezultatul este zero. Am îmcercat să prindem câinii cu metode nedureroase, oamenii acesţia care se ocupă de treaba asta au mâncat bătaie în cartier.

Un organ de stat vede şi analizează tot ceea ce am făcut, cine e vinovat să plătească. Mi-au lăsat înlocuitor pe domnul viceprimar şi am fost să-mi fac un control medical. Era s-o iau razna când am auzit prin telefon ce s-a întâmplat. Este vorba despre hrana, sterilizarea, microciparea câinilor. Nu vreţi să facem o analiză la sânge pe bugetele acestea?

Am avut dosar la Parchetul General despre aşezământul acela de câini. Nu am cheltuit un leu din banii publici, un leu. Nu ştiu câţi câini sunt acolo, la DogTown, dar are o capacitate de 2.000 de locuri. Înainte de campania electorală, eu am declarat atunci că am adunat toţi oamenii, eu am stat de vorbă cu ei şi i-am întrebat dacă e cazul să facă ceva pentru oraş. Nu pot să mă descurc de nicio culoare cu bugetul pe care îl am.

Contractul de la Mihăileşti a fost reziliat

Mai există şi oameni care vor să ajute, nu s-a cheltuit niciun leu nici după campania electorală. La Mihăileşti mai aveau ceva de amenjat şi s-a trezit un sultan care zicea că vrea nu ştiu câte miliarde şi am reziliat contractul. Asta nu înseamnă că lucrările nu merg înainte.

Am avut puţini oameni pe organigramă în 2008, 500 de angajaşi ASPA. Poate că era prea mult, apoi au rămas libere 250 de locuri. Fac demersuri în continuare pentru că ştiţi că legea e permisivă, când nu e permisivă se întorc toate împotriva ta.

Acum aproape un an de zile am cerut primarilor de la sectoarele 2, 3, 4, 5 să-şi facă structuri, dar problema era unde duc primarii aceşti câini. Tot ceea ce a zis Băsescu a zis adevărat, după experienţa de primar general pe care a avut-o.

Important este că la referndum voi vota, nu cum voi vota. Vă spun după ce votez care a fost alegerea mea.

Pe aceeaşi temă:

Prezenţa maidanezilor pe străzi, dezbătută la Adevărul Live. Cum a rezolvat primarul din Tulcea problema câinilor comunitari

FOTO VIDEO Povestea şirului de adopţii formale care au lăsat în stradă câinele ucigaş din Parcul Tei. Cum se pasează vina

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite