Sfaturi la cumpărarea produselor alimentare. La ce temperaturi păstrăm carnea şi cum alegem ouăle proaspete

Sfaturi la cumpărarea produselor alimentare. La ce temperaturi păstrăm carnea şi cum alegem ouăle proaspete

Înainte de a cumpăra ouăle, verificaţi termenul de valabilitate FOTO Mediafax

În alegerea alimentelor, specialiştii de la Protecţia Consumatorului susţin că este foarte important să fim atenţi atât la aspectul produselor, cât şi la eticheta acestora.

Pentru ca produsele alimentare pe care le cumpăraţi să nu reprezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sălaj recomandă să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

• Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor profita de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora;

• Urmăriţi cu atenţie din punct de vedere organoleptic(aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare pe care doriţi să le cumpăraţi şi refuzaţi-le pe acelea pentru care aveţi supiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa;

• Refuzaţi produsele alimentare care prezintă urme de mucegai sau care prezintă data durabilităţii minimale depăşită;

• Refuzaţi produsele alimentare preambalate care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării şi a conţinutului;

 • La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;

 • Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibara bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială. Astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

Urmăriţi eticheta produselor

O atenţie sporită trebuie să acordaţi cărnii. Dorel Fechete, comisar şef adjunct în cadrul CJPC Sălaj, recomandă achiziţia acestui produs doar din măcelarii, magazine alimentare ori locuri special amenajate în pieţe: "Carnea aflată la comercializare trebuie să deţina acte de provenienţă pentru a se putea verifica trasabilitatea produsului. Carnea să fie elastică, să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare. După ce aţi cumpărat-o, transportaţi-o în condiţii igienice, cât mai repede şi depozitaţi-o la temperaturi de refrigerare, respectiv 0-4 grade C".

Potrivit sursei citate, în cazul produselor din carne este bine să verificaţi atât aspectul exterior, cât şi în secţiune, dacă acest lucru este posibil. "Nu achiziţionati produsele a căror suprafaţă este lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, dacă prezintă miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană ori cu aspect de vechi. Urmăriti modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac aveţi grijă ca la locul de comercializare să fie menţionată data durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum şi a ingredientelor alergene", mai spune reprezentantul CJPC Sălaj.

În ceea ce priveşte ouăle, evitaţi cumpărarea celor cu coajă crăpată, murdară sau spartă: "La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate sau pe un afiş împreună cu alte informaţii, precum categoria de calitate, de greutate, o menţiune a metodei de creştere etc".

Şi vinul va fi cumpărtat tot din locuri autorizate. "Nu vă lăsaţi ademeniţi de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului. De asemenea, este important să verificaţi etanşeitatea recipientelor", mai spune Dorel Fechete.

Mai puteţi citi:

Cum alegem cea mai bună apă de băut. Şase ponturi recomandate de experţi

Cum ne ferim de ţepele magazinelor online - sfaturi de la Protecţia Consumatorului

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: