Cum alegem cea mai bună apă de băut. Şase ponturi recomandate de experţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiţi atenţi când alegeţi apa îmbuteliată
Fiţi atenţi când alegeţi apa îmbuteliată

Industria apei îmbuteliate a luat amploare în ultimii ani, rafturile magazinelor fiind doldora de sortimente la preţuri diferite. Cu toate acestea, apa îmbuteliată nu este întotdeauna cea mai sănătoasă alegere, lucru dovedit de rezultatele controalelor făcute în ultimii ani de către specialiştii de la Protecţia Consumatorilor.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenţi la apa pe care o achiziţionează din magazine, pentru a nu risca să îşi pună sănătatea în pericol.

Iată câteva sfaturi de care ar fi bine să ţineţi cont data viitoare când cumpăraţi ape minerale naturale sau ape de izvor:

* verificaţi modului de prezentare a ambalajului şi etanşeitatea recipientelor; 

* verificaţi aspectul produselor în ceea ce priveşte prezenţa particolelor aflate în suspensie, care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare/expunere

* acordaţi atenţie condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu atunci când producatorul impune condiţii în acest sens

* citiţi cu atenţie înscrisurile de pe etichete şi cumpăraţi numai acel produs care corespunde preferinţelor şi necesităţilor dumneavoastră.

Astfel, susţine Dorel Fechete, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Salaj, este important să ţineţi cont de gradul de mineralizare înscris pe etichetă, în cazul apelor minerale naturale sub forma reziduului sec total, în special atunci când există restricţii medicale sau suferiţi de anumite boli. "Nu confundaţi termenii «minerală» cu «carbogazoasă»; în general, apele minerale naturale au un conţinut de săruri minerale diferit de cel al apei potabile din reţea. Aveţi în vedere faptul că apele cu conţinut de dioxid de carbon au un pH mai mic (aciditate sporită), dar şi că apele cu un conţinut de fluor mai mare de 1,5 mg/l nu sunt recomandate consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani. Ţineţi seama de faptul că numai apa necarbogazoasă (plată) şi cu o mineralizare de maximum 500 mg/l («oligominerala» sau «slab mineralizata») poate fi folosită la prepararea hranei sugarilor", avertizează reprezentantul CJPC Sălaj.

* refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită

* la cumpărarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.

Vă mai recomandăm:

Ponturi pentru o vacanţă fără griji. Drepturi puţin cunoscute pentru turiştii care călătoresc cu trenul sau cu avionul

Cum ne ferim de ţepele magazinelor online - sfaturi de la Protecţia Consumatorului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite