Preţ de aproape trei luni România nu a avut miniştri titulari la Dezvoltare şi Transporturi. Aceasta fiindcă preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să îi accepte pe toţi cei propuşi de PSD şi d-na Viorica Vasilica Dăncilă în aceste posturi. Indiferent că s-au numit Ilan Laufer, Lia Olguţa Vasilescu sau Mircea Drăghici.

Aflăm de la televizor despre lungul şir de decese de la Institutul Marius Nasta, fiind incriminată o bacterie de spital, multirezistentă, acinetobacter. Câteva precizări: cei care ajung să se infecteze sunt persoane debilitate sau care au necesitat multe zile de imobilizare la pat iar numărul celor care supravieţuiesc este mai mic decât al celor care scapă cu viaţa, după ce au fost infectaţi.

Este cert că relaţia trans-atlantică trece prin momente grele iar discuţiile de la Conferinţa de Securitate de la Munchen au devolat încă o dată, dacă mai era cazul, acest fapt. Este însă o falsă idee că între aliaţii europeni şi SUA există o divizare în cadrul NATO. Leitmotivul, care generează aceste discuţii, este procentul de 2 % alocat din PIB pentru armatele naţionale.

Mai rar o aşa probă de prostie precum OUG-ul elaborat şi promovat de ministrul Toader. A reuşit să inflameze toată societatea, pe toţi oficialii de la UE, fără să rezolve problemele de fond cerute de coaliţie: amnistia şi graţierea, completurile de 5 şi altele. Toader s-a crezut „Dumnezeul” Justiţiei, iar şefii coaliţiei, la acelaşi nivel de inteligenţă cu Toader, l-au încurajat. Ce a ieşit, Dumnezeu cu mila.

Dacă se va confirma, informaţia prezentată acum de colegii de la EURACTIV este extrem de interesantă: Liviu Dragnea va merge la Congresul socialiştilor europeni care se va desfăşura la Madrid. Un congres care, până în acest moment, are un program înconjurat de o discreţie completă, pe situl lor oficial neapărând acum numele vreunui invitat, cu excepţia lui Frans Timmermans.

acum 2 zile · comentarii (14)

Voi începe prin a reaminti un fapt istoric. În urmă cu 32 de ani, în noiembrie 1987, muncitorii din Braşov au avut curaj să protesteze împotriva nedreptăţilor sistemului comunist aflat în plină eră ceauşistă. Deşi iniţial a vizat revendicări economice (sistemul comunist operase tăieri de salarii), protestul a cuprins în câteva zile întregul oraş şi a condus la revendicări sociale şi politice.

acum 2 zile · comentarii (0)

Mai sunt mai puţin de o sută de zile până la alegerile pentru Parlamentul European. Acest moment electoral se anunţă mai important ca niciodată atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Va fi momentul pentru o dezbatere reală despre ce fel de Uniune Europeană ne dorim pentru anii care urmează.

acum 2 zile · comentarii (6)

Ideal ar fi să ajungem în momentul în care depăşim un nivel naiv-şcolăresc de înţelegeri a afacerilor europene. Tocmai în această idee, în ultimele zile am încercat să aduc profunzime prin câteva analize speculative menite a aduce profunzime unor reprezentări 2D, lansând ipoteze şi sugerând câteva „educated guesses“.

acum 2 zile · comentarii (20)

Ce este un model mental? Într-o viziune simplificatoare, putem spune că modelul mental este precum software-ul pe baza căruia funcţionează un PC. În realitate, modelul mental este ceva chiar mai complex – deoarece el reprezintă, ar spune vechile religii, chiar o parte din sufletul omului.

acum 2 zile · comentarii (17)

Cu siguranţă, România va intra în istorie. Poate, şi de data asta, să fie adevărată aserţiunea că nu contează cum, pe unde şi cu preţ, totul este să intri în cartea de istorie deoarece, odată cu trecerea timpului, se mai atenuează ceea ce, pentru moment, ar părea fapt ieşit din comun şi din practica acceptată a jocurilor la nivel înalt.

acum 2 zile · comentarii (27)

Sunt manifestări tot mai radicale pentru schimbări majore la vârful puterii politice şi al guvernării, coroborate cu apariţia unor forţe politice noi, de opoziţie, care se pronunţă categoric împotriva corupţiei. Partide recent înfiinţate care, în ciuda greşelilor ce le comit, prind tot mai mult în rândurile electoratului. Dinamica scenei politice româneşti este una febrilă!

acum 2 zile · comentarii (2)

Influenţează reclamele politice afilierea politică? Au încredere britanicii în reclamele politice? Este influenţată încrederea britanicilor în reclamele politice de atitudinea politicienilor de tip „nu mă interesează ce spune adversarul meu politic“? La aceste întrebări ne răspund Pippa Norris de la Universitatea Harvard şi David Sanders de la Universitatea din Essex.

acum 2 zile · comentarii (0)

Plouă de cinci zile. Pisicile vecinilor stau zgribulite pe sub streşini, iar când prind zece minute de soare se tolănesc rapid pe o bucată de gard şi se curăţă ca şi cum tocmai ar fi trecut sfârşitul lumii. Numai că, aşa cum următoarele zece minute o vor dovedi, sfârşitul lumii nu a trecut, ba chiar unul mai mic e pregătit să lovească din nou.

acum 8 luni · comentarii (8)

Nu ştiu cum vă închipuiţi că a putut fi copilăria trăită în anii `90, într-un orăşel de pe malul Dunării, aşa că vă spun eu: a fost grozavă. Nu aveam calculatoare pe atunci, nici internet, nici pokemoni, nici telefoane mobile, ai mei nu aveau maşină şi, în general, pe strada Adrian din Turnu Severin eram vreo 15 copii şi doar 2 biciclete.

acum 3 ani · comentarii (15)

Eu, taică-miu şi Simba ne aflăm în maşină, mergem la vie în a doua zi de Paşte. Simba, labradorul alb, stă pe bancheta din spate, palpitând de fericire că e cu noi. La fiecare curbă, Simba alunecă şi se trânteşte de geam, dar se redresează rapid. Din când în când, încearcă să ajungă la noi printre scaunele din faţă. Taică-miu vorbeşte cu el şi îl linişteşte. Îi zice „Ia spune ce vrei tu, băiatule“ şi lucruri din astea.

acum 4 ani · comentarii (9)

Înainte de toate, trebuie să vă spun nu doar că n-am plâns la moartea lui Robin Williams, dar nu am plâns nici după Michael Jackson, nici după Whitney Houston, Laura Stoica sau Mădălina Manole. Nu am plâns nici după Marquez, nici după Salinger. Poate că m-am întristat, poate că am ridicat din umeri a neputinţă, dar atât. În general, mă loveşte mai degrabă moartea oamenilor pe care i-am cunoscut personal şi pe care i-am mai şi iubit.

acum 5 ani · comentarii (66)
Postari Recente