Corupția din Mehedinți. Ce a mai făcut polițistul arestat pentru că a furat din pădurile statului VIDEO

0
Publicat:

Un polițist din Baia de Aramă - Mehedinți, recent arestat preventiv pentru corupție, a fost și în trecut în mijlocul unui scandal, fiind suspectat că s-a folosit de funcția pe care o deținea.

Polițist din Mehedinți anchetat pentru abuz Foto Colaj capturi video Gorjeanul
Polițist din Mehedinți anchetat pentru abuz Foto Colaj capturi video Gorjeanul

Este vorba despre comisarul Marian Daniel Barbu, ofițer de poliție judiciară la Poliția Baia de Aramă, arestat preventiv, vineri seară, sub acuzația că a tăiat, sustras și comercializat material lemnos din fondul forestier național, operând ilegal, personal sau prin interpuși, în aplicația SUMAL 2.0 pentru a genera eronat sau modifica date din sistem și a transporta fără bătăi de cap marfa la cumpărători. 

Procurorii anticorupție dețin probe împotriva acestuia pentru fapte comise în cursul anului 2023, fiind menționată ca pagubă cantitatea de 175 de metri cubi de material lemnos în valoare de 70.000 de lei.

Rețeaua pe care o crease polițistul era formată din mai multe persoane, considerate complici. De asemenea, s-a mai stabilit că prin presiune, intimidare și violență acesta a încercat să-și ascundă faptele, spionându-și chiar și colegii care se ocupau de cercetarea lui și depunând o plângere chiar pentru faptele pe care el le-a comis, dar cu autori necunoscuți.  

În localitatea din care a sustras lemnul deține mai bine de patru hectare de pădure, cumpărate în 2022, potrivit declarațiilor de avere, dar din informațiile oferite de autorități nu reiese dacă marfa provenea de pe proprietatea sa ori din altă parte, și nici de unde anume.

În urmă cu șapte ani, Marian Daniel Barbu a mai fost anchetat pentru presupuse fapte de abuz în serviciu, dar a scăpat fără probleme. În ultimul deceniu și jumătate, Poliția Județeană Mehedinți s-a confruntat cu mai multe cazuri de corupție.  

Amendat fiindcă n-a lăsat un polițist să circule pe contrasens

Polițistul Marian Daniel Barbu nu este pentru prima dată implicat într-un scandal. În urmă cu mai puțin de opt ani, în timp ce era șef al Secției de Poliției Rurală nr. 4 și îl înlocuia pe șeful Poliției Baia de Aramă aflat în concediu, și-a determinat subalternii să ia măsuri împotriva unui șofer cu care a avut un incident în trafic. 

Din declarația celui din urmă reiese că toată povestea a plecat de la faptul că o autoutilitară cu numere de înmatriculare din Franța nu s-a dat la o parte în timp ce polițistul circula pe contrasens, cu mașina personală, în timpul liber. 

A urmat un întreg scandal cu urlete, amenințări și imobilizări, după cum reiese chiar din filmările postate ulterior pe rețelele de socializare, precum și în presa locală.

Imaginile surprind doar o parte din întregul incident care i-a avut printre cameramanii de ocazie chiar pe polițistul de la care a plecat întreaga tărășenie - Marian Daniel. De pe margine (cel îmbrăcat în roz), se aude la un moment dat cum acesta dă indicații colegilor despre ce anume să facă: „Pune-i cătușele, odată, Cătăline! Voi nu știți cum se procedează? Vă învăț eu de aici?”. (VEZI VIDEO).

Încătușat în fața fiicei și a nepoatei 

Cert este că, pentru că a refuzat să se lase intimidat, s-a luat la harță cu polițiștii care au venit să-l pună la punct, enervat de situația în care a fost pus în urma unui banal incident în trafic, șoferul a ajuns ca în final să fie încătușat și imobilizat, sub privirile îngrozite ale fiicei și nepoatei, aflate în autoutilitară.

În final, șoferul autoutilitarei a fost amendat pentru că a refuzat să-și decline identitate și să dea actele solicitate, pentru că nu avea asigurare obligatorie valabilă pentru autovehicul, pentru că a obstrucționat organele de ordine publică să-și facă meseria, dar și pentru că i-ar fi adresat injurii polițistului aflat în timpul său liber. În plus, i-au fost reținute plăcuțele de înmatriculare și permisul de conducere.

Șefilor de la Județ li s-a părut proactivă atitudinea polițistului

În contextul noilor informații despre modul în care polițistul din Baia de Aramă a înțeles să relaționeze cu profesia, reacția conducerii IPJ Mehedinți de la acea vreme pare cel puțin stranie.

„Având în vedere că șeful Secției Nr. 4 Poliție Rurală Baia de Aramă este ofițer de Poliție, în conformitate cu art. 44, alin.1, din Legea nr.360/2002 care stipulează faptul că serviciul polițienesc are caracter permanent și obligatoriu, domnul Barbu Daniel s-a sesizat despre încălcările legii și a dispus luarea măsurilor legale, având o atitudine proactivă până la sosirea polițiștilor de serviciu”, se arăta într-un răspuns către publicația „Gorjeanul”.

De la volan, polițistul nu ar fi avut cum să ghicească că autoutilitara nu avea asigurarea valabilă, iar șoferul actele asupra lui. În schimb, s-a menționat că s-a intervenit pentru că autoutilitara bloca strada (era pe sensul său de mers), iar șoferul s-a dovedit a fi recalcitrant. 

Atitudinea celor doi frați (șoferul și pasagerul din dreapta sa, din autoutilitară), chiar dacă pare de înțeles, până la un anumit punct, lasă de asemenea de dorit, cu atât mai mult cu cât bărbații chiar menționează, la un moment dat, că au lucrat în Occident, unde legile sunt mult mai aspre.     

Potrivit avocatului șoferului, la vremea respectivă s-a făcut chiar și o plângere la DNA, pentru abuz în serviciu, în urma celor întâmplate.  

Polițistul corupt din Mehedinți acuzat de sustragerea de material lemnos din pădurile statului Colaj
Polițistul corupt din Mehedinți acuzat de sustragerea de material lemnos din pădurile statului Colaj

Corupție pe bandă la Poliția Mehedinți

Un lung șir de scandaluri macină de ani de zile Inspectoratul Județean de Poliție Mehedinți, imaginea și implicit încrederea în angajații instituției: de la bătăi în sediul poliției, la accidente cu autoturismele de serviciu, furturi, come alcoolice, acuzații de corupție la vârf.

Cel mai răsunător caz s-a petrecut în urmă cu un deceniu, când șeful IPJ Mehedinți de la acea vreme, Ștefan Constantin Ponea, a fost acuzat de corupție, alături de baronul PSD de Mehedinți Adrian Duicu, pe atunci președinte al Consiliului Județean, și de omul de afaceri Constantin Popescu, lider al PSD Orșova.

Cei trei au fost învinovățiți de instigare la dare de mită, trafic și cumpărare de influență prin funcțiile pe care le dețineau, pentru a determina mai mulți funcționari să faciliteze, printre altele, obținerea de funcții, contracte sau alte foloase în mod nelegal, inclusiv sume în beneficiul propriu, fonduri importante din bugetul județului fiind acordate preferențial unor interpuși.

Adrian Duicu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație la un an și jumătate cu suspendare. În prezent, fostul baron PSD Adrian Duicu se află în structura națională de conducere a unui alt partid, ca prim-vicepreședinte, funcție în care a fost ales la finele lunii noiembrie a anului trecut. Fostul comandant de Poliție Ștefan Ponea și omul de afaceri Constantin Popescu au fost achitați, în același dosar.

Revenind la scandalurile de corupție, unul dintre apropiații fostului comandant, de asemenea, a fost anchetat pentru luare de mită, alături de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, de la acea vreme, un polițist din Orșova și un afacerist severinean.

Mai apoi, un alt polițist a fost descoperit că, deși trebuia să gestioneze carburantul instituției, îl fura, fiind trimis în judecată și pentru, fals și uz de fals.

Un alt scandal la vârful Poliției a izbucnit când s-a aflat că banii strânși pentru „protocol” au fost pierduți la jocurile de noroc de către unul dintre polițiștii care se ocupa de chetă. Cel care conducea inspectoratul a fost schimbat din funcție și trimis în judecată.

În 2022, șase polițiști au fost și ei acuzați de mușamalizarea unor incidente în trafic, prin luare de mită și favorizarea infractorului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite