Cazanele Dunării. Imagini cu cea mai spectaculoasă porțiune a fluviului, străjuită de regele dacilor VIDEO
0Spectaculozitatea Cazanelor Dunarii - uluitoarea porțiune a parcursului Dunării de la izvor până la vărsare - a fost redată în imagini superbe, distribuite miercuri de Romsilva.
Impresionantele imagini au fost surprinse de Mircea Vergheleț, în luna mai, în Parcul Natural Porțile de Fier.
„De vizionat cu sunet, pentru emoția și autenticitatea pe care muzica românească originală o dă calității acestor imagini. Muzica: Constantin Gherghina - «Cine n-are dor pe vale»”, explică Romsilva pe pagina de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor.
Cazanele Dunării (Cazanele Mari și Cazanele Mici) au o lungime de 9 km și reprezintă cea mai spectaculoasă porțiune a parcursului Dunării de la izvor până la vărsare.
Defileul, o atracție pentru turiști
Parcul Natural Porțile de Fier, care se împarte între Mehedinți și Caraș-Severin, este unul dintre cele mai mari parcuri din țara noastră, cu o suprafață de peste 100.000 de hectare și reunește sub cupola sa 18 rezervații. Cea mai mare suprafață a sa se află în Defileul Dunării sau Clisura Dunării, locul unde Munții Banatului se întâlnesc cu cei ai Almăjului și Locvei, apoi cu Munții Mehedinți, ca mai apoi să continue cu Podișul Mehedinți.
Defileul Dunării cu golfurile și cazanele sale care se întind pe 134 de kilometri, fascinează turiștii.
Pitoreasca zonă a Mehedințiului ascunde o fabuloasă istorie, dar și comori naturale de nebănuit, unele unice în lume. Cele mai vechi urme arheologice, descoperite în Peștera lui Climente, de la Dubova, din Cazanele Dunării, datează de mai bine de 14.000 de ani.
Podul care lega Imperiul Roman de Dacia avea mai bine de un kilometru lungime și nu mai puțin de 12 metri lăţime. Azi se mai pot vedea ruinele de pe cele două maluri ale Dunării: românesc și sârbesc.
Chipul lui Decebal, cel mai mare monument dedicat dacilor
„Chipul lui Decebal”, cel mai faimos dintre monumentele dedicate dacilor în România, poate fi văzut pe malul stâng al Dunării, în apropiere de Orșova.
Realizat de sculptorul Florin Cotarcea, din Orșova, ajutat de mai mulți alpiniști, în perioada 1994 – 2004, basorelieful îl reprezintă pe regele dac și a fost dăltuit în stâncile versantului care străjuiește Cazanele Dunării și are dimensiuni impresionante: înălțimea de peste 40 de metri, lățimea de 25 de metri, lungimea ochilor de patru metri, lungimea nasului de șapte metri, lățimea nasului de patru metri.
Dunărea, împodobită cu monumente antice prețioase
Aproape de Chipul lui Decebal, pe celălalt mal al fluviului poate fi observată Tabula Traiana, unul dintre monumentele antice ridicate în cinstea împăratului Traian, cu dimensiuni de zece ori mai mici decât monumentul dedicat regelui dac.
De precizat că, în apropiere de Orșova, la Drobeta Turnu Severin, turiștii pot vedea ruinele Podului peste Dunăre, ridicat în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, din ordinul împăratului Traian, în vremea războaielor daco-romane, de către arhitectul Apolodor din Damasc.