Singura femeie jihadistă din România, condamnată pentru propagandă teroristă. Cum s-a apărat în fața magistraților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florentina Liliana Gîdea va trebui să stea în închisoare aproape cinci ani. Ea mai fusese condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru aceeași faptă. La fiecare termen de judecată, femeia a apărut în fața magistraților îmbrăcată în veșmântul tradițional musulman atribuit femeilor.

Florentina Gîdea FOTO / captură VIDEO
Florentina Gîdea FOTO / captură VIDEO

Florentina Liliana Gîdea, în vârstă de 41 de ani, din Drobeta Turnu Severin, adeptă a temutei organizații teroriste Statul Islamic / Daesh, era în vizorul procurorilor DIICOT de aproximativ trei ani. După ce s-a radicalizat, femeia a cerut să i se spună Fatima.

Absolventă a nouă clase, Florentina Liliana Gîdea a locuit mulți ani în Franța. La muncă ar fi cunoscut mai multe persoane de religie musulmană și după circa un an și jumătate s-a convertit la această religie.

Fiind influențată de membri radicali ai comunității musulmane din Franța, traversând un proces de îndoctrinare islamică și fiind în legătură, inclusiv în mediul online, cu persoane ce reprezentau vectori de radicalizare, inculpata a parcurs, treptat, etapele succesive ale procesului de radicalizare islamică, de aderare la ideologia specifică și la cauza „jihadistă” promovată de organizația teroristă Statul Islamic/DAESH (îndoctrinare și autoidentificare cu această cauză)”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

După această etapă, Florentina Gîdea a devenit din ce în ce mai activă în mediul online. Și-a făcut mai multe conturi pe rețelele de socializare și a început să promoveze  materiale în care erau prezentate scene de luptă și antrenamente ale membrilor acestei organizații, precum şi imagini cu luptători ai entității teroriste.

Pe data de 23 februarie 2022, femeia din Drobeta Turnu Severin a fost condamnată la doi ani și două luni de închisoare pentru propagandă teroristă. A încercat să scape spunând magistraților că nu dorea să facă neapărat propagandă, materialele pe care le distribuise erau foarte vechi și nu se gândise că ar face ceva ilegal.

Ce a făcut Florentina Gîdea după prima condamnare

Însă la doar șase zile de la prima condamnare, Florentina Liliana Gîdea a reapărut în spațiul online cu mesaje care instigau la săvârșirea unui act de terorism.

Ancheta în cel de-al doilea dosar a început în vara anului trecut când DIICOT- Structura Centrală a fost alertată de către SRI cu privire la faptul că această femeie se afla într-o fază avansată a procesului de (auto) radicalizare, accesează şi promovează în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică organizației teroriste DAESH. În cadrul materialelor accesate/diseminate sunt prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor DAESH, precum şi imagini cu luptători ai entității teroriste.

Florentina Gîdea a fost deferită justiției, în aprilie 2023, pentru „promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susține sau nu în mod direct terorismul, ori dacă au fost săvârșite sau nu respectivele infracțiunii” și „accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă prin intermediul sistemelor informatice sau a altor mijloace de comunicații electronice, precum și deținerea unor astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare”, după cum se arată în rechizitoriul procurorilor. 

Cum venea românca la termenele de judecată

La toate înfățișările în fața magistraților, Florentina Gîdea a venit acoperită în întregime doar de haine negre. veșmântul ales fiind cel tradițional musulman atribuit femeilor. Dacă la primul proces, femeia părea oarecum speriată, la cel de-a doilea atitudinea ei a fost diferită. Părea calmă şi hotărâtă să-şi apere viziunea religioasă.

Pentru mine a fost o libertate de expresie. O liberă exprimare. Este un drept. Eu, cea mai radicalizată femeie din România, vă spun foarte clar că nu mă joc cu credința. Mi-e frică de Allah și îl ador”, a spus românca  în fața magistraților. 

După circa un an de judecată, Florentina Liliana Gîdea a fost condamnată la închisoare cu executare.

La data de 18 octombrie 2023, Curtea de Apel Craiova a dispus condamnarea inculpatei la o pedeapsă rezultantă de 4 ani și 11 luni închisoare, în regim de detenție, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

- promovare a unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susține sau nu în mod direct terorismul, ori dacă au fost săvârșite sau nu respectivele infracțiuni,

- accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum și deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare", se arată într-un comunicat de presă al Curții de Apel Craiova.

De asemenea, instanța a dispus menținerea măsurii arestării preventive a inculpatei și confiscarea bunurilor cu privire la care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au luat măsuri asigurătorii în cursul urmăririi penale.

Hotărârea este supusă căii de atac a apelului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite