Cum a scăpat „primarul șpăgar” de la Malovăț de o nouă acuzație. Dosar ținut în biroul procurorilor mai bine de zece ani

0
Publicat:

În 2013, Gheorghe Băzăvan a fost prins în flagrant când primea 20.000 de euro. Pentru infracțiunea de luare de mităm fostul edil a primit 3,6 ani cu executare. Procurorii l-au acuzat, însă, și de abuz în serviciu, doar că dosarul a ajuns în instanță după zece ani, când fapta era deja prescrisă.

FOTO / stirioltenia.eu
FOTO / stirioltenia.eu

Gheorghe Băzăvan este primarul din Mehedinți care a ținut luni întregi prima pagină a ziarelor locale și centrale. Presa l-a numit „primarul șpăgar" după ce, în 2013, a fost prins în flagrant când primea mită 20.000 de euro.

În rechizitoriul întocmit atunci, procurorii au reţinut că în perioada septembrie 2012 – octombrie 2013, Gheorghe Băzăvan, în calitate de primar al comunei Malovăţ, judeţul Mehedinţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, atribuind nelegal trei contracte de execuţie lucrări unei firme de construcţii, ştiind că acestea sunt lovite de nulitate şi recepţia lucrărilor este imposibil de efectuat.

Deşi ştia că nu exista posibilitatea legală de a se face plata acestor lucrări, Gheorghe Băzăvan l-a determinat pe denunţător, sub promisiunea plăţii imediate, să efectueze lucrările de reparare a unor drumuri comunale greu accesibile, într-un timp record şi în condiţii de vreme nefavorabilă. Conform aceluiași rechizitoriu, scopul era acela de a obţine voturi în favoarea candidaţilor partidului pe care primarul îi susţinea la alegerile parlamentare din cursul lunii decembrie 2012 şi pentru a-şi consolida astfel, propria poziţie în PSD, partidul din care făcea parte.

În noiembrie 2014, fostul primar a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Craiova.

Abuz în serviciu, fapta prescrisă

În 2021, procurorii DNA din Craiova anunțau trimiterea în judecată a aceluiași primar, de data aceasta acuzația fiind de abuz în serviciu. Anchetatorii au susținut că fostul edil ar fi atribuit ilegal mai multe contracte privind modernizare de drumuri, achiziții materiale de construcții sau lucrări de reabilitare termică. În același dosar a fost deferit justiției și reprezentantul unei societăți comerciale. Potrivit procurorilor DNA, prejudiciul în acest dosar era de peste 5 milioane de lei.

Doar că faptele ar fi fost comise în perioada 2009 - 2011. Așadar, DNA a anunțat trimiterea în judecată a lui Băzăvan într-un nou dosar, dar nu a explicat de ce dosarul a stat mai bine de 10 ani pe masa procurorilor.

Cum era de așteptat, în martie 2023, Tribunalul Mehedinţi a constatat că faptele s-au prescris şi a dispus încetarea procesului penal faţă de fostul primar. Procurorii DNA au atacat sentința, dar Curtea de Apel Craiova a respins săptămâna trecută apelul formulat de aceștiaa.

Magistrații au dispus, însă, ca fostul edil să achite Primăriei Malovăţ suma de 1.579.343 lei drept daune materiale.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite