Video Ministerul Sănătății anunță investiții record de zece miliarde de lei. Cum arată Spitalul Județean din Mehedinți VIDEO
0În ultimii doi ani, potrivit Ministerului Sănătății, spitalele din România au beneficiat de investiții ieșite din comun prin aprobarea a mai bine de 500 de proiecte de construcție, reabilitare și dotare cu echipamente medicale.
Printre acestea, se numără și unitățile medicale din județul Mehedinți unde 30 de milioane de lei au fost alocați din bugetul de stat pentru infrastructura spitalicească, iar alte 15 milioane prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență) pentru înființarea unui ambulatoriu de specialitate (în Vânju Mare) și construcția a nouă centre comunitare integrate.
Spitalul Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin (VIDEO), în cazul căruia investiția se apropie de finalizare, a fost vizitat, luni, 11 decembrie 2023, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și de secretarul de stat Alexandru Rogobete.
Peste 500 de proiecte aprobate în ultimii doi ani
Ministrul Sănătății a remarcat că Unitatea de Primiri Urgențe și heliportul ce aparțin de Spitalul Județean Mehedinți au fost finalizate, iar ambulatoriul de specialitate are o casă nouă. „Satisfacția personalului medical de a lucra în condiții optime va fi cu siguranță în folosul tuturor mehedințenilor care au unde să se trateze”, a menționat Alexandru Rafila.
Reprezentanții ministerului au profitat de prilej pentru a face un bilanț al proiectelor care au primit finanțare din sistemul național de sănătate: „În total, pentru medicina pre-spitalicească, Ministerul Sănătății a aprobat 3.056 proiecte de finanțare, care cumulează circa 1,6 miliarde de lei”. Din aceștia, 740 de milioane s-au dus către medicina de familie, sector în care au primit finanțare peste 2.400 proiecte pentru reabilitarea și dotarea cu echipamente performante a cabinetelor medicale.
Alte 200 de milioane de lei au vizat construcția și dotarea a 200 de centre comunitare integrate. În plus, 69 de spitale au beneficiat de 700 de milioane de lei pentru dezvoltarea structurilor de asistență medicală ambulatorie de specialitate.
Dar cea mai mare parte din investiții în sănătate, de aproximativ zece miliarde de lei, s-a îndreptat spre infrastructură și dotarea cu echipamente a unităților sanitare publice. „Ministerul Sănătății a aprobat 529 proiecte de finanțare, atât pentru construcția de spitale noi, cât și pentru reabilitarea și dotarea cu echipamente performante a celor existente”, au spus oficialitățile prezente în Mehedinți.
Cea mai mare parte din bugetul alocat, 8,5 miliarde lei, a fost destinată construcției de noi spitale: „Ministerul Sănătății (MS) a aprobat finanțarea pentru construcția, reabilitarea și dotarea a 27 de obiective de investiții”.
Printre proiectele MS se numără construirea Institutului de Oncologie de la Timișoara, a Centrului pentru patologie vasculo-cerebrală de la Cluj, Institutului de Boli Cardiovasculare „CC Iliescu” București și a Spitalului Județean de Urgență Bistrița – Năsăud.
Investiții de 1,6 miliarde lei au fost prevăzute și pentru reducerea infecțiilor din spitale. La acest capitol au fost aprobate 119 proiecte, ce prevăd achiziționarea de echipamente destinate reducerii infecțiilor asociate actului medical, reabilitarea și modernizarea secțiilor de ATI și a blocurilor operatorii, respectiv dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie.
Alte 250 de milioane de lei au fost alocate pentru dezvoltarea și extinderea capacității de răspuns ale secțiilor de neonatologie. În urma aprobării a 27 de proiecte, capacitatea maternităților va crește cu 127 de paturi complet echipate pentru pacienții critici nou-născuți, iar alte 90 deja existente vor fi modernizate. În plus, vor fi achiziționate zece unități mobile de terapie intensivă pentru transportul bebelușilor aflați în stare critică.