Comună fără apă și canalizare, dar cu stații de încărcare pentru mașini electrice. „Asta e, atât s-a putut”

0
Publicat:

Localitatea Izvoru Bârzii, la câțiva kilometri de Severin, este singura din Mehedinți care nu a reușit să implementeze un proiect european. Investițiile de până acum s-au făcut doar cu bani de la bugetul local, asta în condițiile în care comuna este considerată un important obiectiv turistic.

FOTO / telework.ro
FOTO / telework.ro

Prima informație care apare pe internet atunci când cauți comuna Izvoru Bârzii este că zona este una turistică.

„Izvoru Bârzii, punct de atracție turistică important în zona Mehedințiului, este o localitate situată la numai șase kilometri nord de municipiul Drobeta Turnu Severin... Localitatea este plină de istorie și de peisaje spectaculoase, făcând parte din Geoparcul Platoul Mehedinți, o arie naturală protejată cu un teritoriu în care remarcabila frumusețe și diversitatea biologică este foarte apreciată nu numai de specialiști, dar și de turiștii care vin în zonă", afli de pe site-ul "Semnalul Oltului  Râmnicului, Argeșului și Severinului".

Dacă încerci să cauți informații despre comună pe site-ul Primăriei, nu înțelegi, însă, mare lucru. Mai ales când intri la rubrica  „Proiecte și investiții" și găsești un text în limba latină. 

FOTO / Site-ul Primăriei Izvoru Bârzii
FOTO / Site-ul Primăriei Izvoru Bârzii

Oamenii sunt revoltați pentru că, spun ei, localitatea lor este cu adevărat pitorească, doar că s-au săturat să trăiască aproape ca-n Evul Mediu.

Nu avem deloc apă pentru că nu a băgat primăria. Aproape toți oamenii au fântâni și toată ziua se chinuie să care cu găleata.  Cel mai greu este pentru vârstnici... Canalizare, ce să mai vorbim? Stăm la doi pași de Severin și nu avem minimum de condiții”, spun localnicii.

Aceștia susțin că au căutat explicații în repetate rânduri. Au strâns chiar și semnături și au cerut ca Primăria să găsească soluții pentru a avea și ei un trai decent.

„De fiecare dată, ni s-a închis gura cu... asta e, atât s-a putut.  Nu înțelegem de ce la alții se poate și la noi nu", au mai declarat localnicii.

Reprezentanții primăriei Izvoru Bârzii dau vina pe birocrație. Reprezentanții Primăriei Izvoru Bârzii spun că de vină pentru întreaga situație ar fi birocrația din România. 

"Avem vreo 7 – 8 proiecte implementate în ultimii ani. Sunt în fază avansată de realizare proiectele privind Școala Gimnazială «Dumitru Crașoveanu» (dotare cu mobilier școlar), înființarea unei stații de încărcare a vehiculelor electrice (proiectul se va concretiza în imediata vecinătate a primăriei), dispensarul comunal s-a finalizat, căminul cultural de aici, dar și muzeul din Balotești urmează să se concretizeze, iar peste 8.800 metri din drumurile comunale se vor asfalta (probabil, se va suplimenta suprafața asfaltată). Acestea sunt proiecte pe PNRR. În cadrul PNDL I și PNDL nu au fost atrase proiecte. Fonduri europene nu au fost accesate. Accesarea proiectelor și birocrația sunt foarte stufoase. Procedura accesării proiectelor europene este anevoioasă. Găsirea unui proiectant sau au unui consultant este, de altfel, destul de spinoasă.”, a explicat jurnaliștilor Claudiu Zorilă, juristul primăriei Izvoru Bârzii.

Jurnaliștii locali spun că primăria Izvoru Bârzii a ratat fiecare oportunitate de finanțare – fie guvernamentală, fie europeană – și abia după mulți ani de așteptare, autoritățile au reușit să depună, în sfârșit, un prim proiect pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite