Ce a fost în stare să facă un polițist ca să-și acopere urmele, după ce ar fi furat din pădurile statului

0
Publicat:

La finele acestei săptămâni, polițiști din mai multe județe din sud-vestul Olteniei au fost mobilizați să facă percheziții în Mehedinți, într-un dosar ce are ca suspect principal un ofițer de poliție judiciară.  

Polițistul corupt din Mehedinți acuzat de sustragerea de material lemnos din pădurile statului Colaj
Polițistul corupt din Mehedinți acuzat de sustragerea de material lemnos din pădurile statului Colaj

Un polițist corupt din Baia de Aramă - Mehedinți, Marian Daniel Barbu, cunoscut drept „Aristică”, a fost arestat preventiv, vineri seara, 19 ianuarie 2024, după ce fusese reținut 24 de ore pentru corupție, în urma a zece percheziții derulate în trei județe.

Procurorii anticorupție îl consideră vinovat de faptul că în cursul anului 2023, prin intermediul unor complici, a tăiat, sustras și valorificat arbori din pădurile statului, în valoare de 70.000 de lei, potrivit unor surse.

Comisarul mehedințean este suspectat că orchestra mafia lemnului din zona Baia de Aramă. Un brigadier silvic l-a ajutat marcând arborii vizați și introducând în SUMAL date eronate, iar ca să vândă lemnul, chiar polițistul s-a folosit de contul unui pădurar ca să opereze în sistem date despre transport, pentru a obține avizele necesare. Un șofer a distribuit lemnul către diverse persoane, iar banii obținuți din comercializare ar fi ajuns direct în buzunarul polițistului.

Când a aflat că a intrat în vizorul celor de la Anticorupție, polițistul a încercat să-și ascundă urmele, folosindu-se de intimidări, presiuni, agresiuni fizice și chiar spionaj. A depus o plângere penală legat de faptele de care se făcea vinovat, cu autori necunoscuți; pe angajații silvici a încercat să-i determine să mintă și chiar a ajuns să-i urmărească, personal sau prin interpuși, pe cei implicați în anchetă, pentru a-i influența pe martori și a distruge probele. Pe unul dintre martori chiar l-ar fi imobilizat ca să vadă dacă nu cumva are tehnică de ascultare asupra lui.

De-a lungul ultimului deceniu și jumătate, Inspectoratul de Poliție Mehedinți a fost zguduit de mai multe scandaluri de corupție.

Ce capete de acuzare există împotriva polițistului din Baia de Aramă  

Iată ce acuzații au fost aduse de procurorii anticorupție împotriva polițistului din Mehedinți: „Procurorul de caz a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale (...) sub aspectul comiterii infracțiunilor de: participație improprie la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, instigare la folosirea dispozitivelor speciale de marcat, fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice in vigoare; fals informatic în formă continuată (șase acte materiale); două infracțiuni de instigare la fals informatic”.

Adică a determinat, înlesnit sau ajutat la sustragerea unor copaci din pădurile statului, pentru care i-a determinat pe complici să marcheze ilegal arborii și să introducă date eronate în SUMAL, fapt pe care l-a făcut și personal, folosindu-se de identitățile angajaților silvici.

Operațiunea care a dus la reținerea și apoi arestarea polițistului presupus corupt de la Baia de Aramă a început joi, 18 ianuarie 2024, cu zece percheziții derulate în județele Mehedinți, Gorj și Olt, într-o cauză penală instrumentată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă. La descinderi au participat polițiști anticorupție din Gorj, Olt, Dolj și Vâlcea.

Din rețeaua de tăieri ilegale mai făceau parte un brigadier, un pădurar și un șofer

„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că suspectul, în cursul anului 2023, prin intermediul unor persoane a tăiat, fără drept, arbori din fondul forestier național pe raza comunei Balta, județul Mehedinți, și a determinat un brigadier din cadrul Ocolului Silvic Tarnița să folosească fără drept dispozitivul de marcat arbori și, totodată, să introducă, în aplicația SUMAL 2.0, tot fără drept, date eronate, respectiv înălțimi și diametre subevaluate ale arborilor tăiați”, se arată în rechizitoriul procurorilor Anticorupție.

Mai apoi, ca să ascundă scriptic faptul că lemnul lipsește a accesat ilegal cel mai important sistem informațional de urmărire a materialului lemnos: „Pentru a valorifica materialul lemnos rezultat și pentru a crea o aparență de legalitate a transportării masei lemnoase, ofițerul de poliție a intrat fără drept în posesia datelor de conectare ale unui cont SUMAL 2.0, aparținând unui pădurar din cadrul Ocolului Silvic Tarnița, fapt ce i-a permis să acceseze aplicația respectivă și să introducă date contrare realității faptice cu privire la emitent, dimensiunea si cantitatea materialului lemnos, mijlocul auto utilizat, identitatea conducătorului auto, destinația transportului, generând în acest fel avize de însoțire a materialului lemnos, neconforme cu realitatea”.

Anchetatorii au mai stabilit și că: „În activitatea sa, ofițerul de poliție a beneficiat și de ajutorul unui conducător auto, suspect în cauză, acesta din urmă completând în aceeași aplicație faptul că a transportat materialul lemnos pe raza comunei Bala, în realitate lemnul fiind comercializat unor terțe persoane, iar sumele de bani rezultate au fost însușite de ofițerul de poliție”.

I-a urmărit pe anchetatori, a inventat dosare și a intimidat martorii

Procurorii anticorupție au reușit să dejoace și planurile prin care polițistul a încercat să scape de urmările faptelor sale: „Ulterior, în vederea împiedicării aflării adevărului, ofițerul de poliție a făcut demersuri pe lângă angajați din cadrul Ocolului Silvic să declare, contrar realității faptice, că datele existente în avizele implementate în aplicația SUMAL 2.0 corespund realității. În cursul cercetărilor, ofițerul de poliție a depus și o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă în care a solicitat identificarea și tragerea la răspundere penală a unor persoane necunoscute pentru comiterea infracțiunii la regimul silvic, infracțiune pentru care ofițerul de poliție este cercetat în prezenta cauză”.

Șocant este și până unde a fost în stare să meargă polițistul din Mehedinți ca să-și șteargă urmele: „Totodată, în scopul influențării unor potențiali martori și distrugerii de materiale de probă cu potențial incriminator, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ofițerul de poliție l-a urmărit pe un alt ofițer de poliție din cadrul IPJ Mehedinți, care fusese delegat de către procuror să efectueze cercetarea la fața locului și i-a cerut și unei colege, polițistă în cadrul Poliției orașului Baia de Aramă, să îl anunțe cu privire la traseul urmat de organul de cercetare penală delegat de procuror. Aceeași solicitare a fost transmisă de ofițerul de poliție și unei persoane fără calitate specială. Tot în vederea împiedicării aflării adevărului în cauză, ofițerul de poliție a încercat să determine un martor în cauză să declare aspecte necorespunzătoare adevărului și a exercitat asupra acestuia o acțiune de imobilizare, precum și o încercare de verificare dacă martorul are asupra sa tehnică de înregistrare”.

Cât de bogat este polițistul. Pare să aibă și el o „mătușa Tamara” 

Din declarațiile de avere ale ofițerului de poliție judiciară Marian Daniel Barbu reiese că bărbatul deține peste 10 hectare de pădure.

În 2018 / 2019 (apar ani diferiți în declarații diferite) norocul bate la ușa sa sub formă de donație - a 79.000 de mp de teren forestier în Baia de Aramă, care s-au înmulțit brusc în 2023 prin achiziționarea a încă 40.300 mp de pădure chiar în comuna din care a tăiat ilegal din pădurile statului.   

Tot prin donație s-a ales în 2023 și cu două terenuri în stațiunea balneo-climaterică Bala: unul de 7.015 mp în extravilan și altul de 1.040 mp în intravilan.

În declarațiile sale de avere, mai este trecut un utilaj agricol autopropulsat ,,Polaris” din 2010 / 2011.

Potrivit ultimei sale declarații de avere are împrumuturi de 125.000 lei la ING, din 2021, cu dată scadentă 2026 și 25.000 de lei la CAR IPJ Mehedinți, contractat tot în 2021 (deși în declarația din 2022 apăreau doar 20.000 de lei) cu scadență în 2023.

Din același document mai reiese că obișnuiește să joace la jocuri de noroc, de unde s-a ales doar într-un singur an cu o sumă puțin peste 500 de euro, dar și că este tatăl a doi copii. Nu are trecute pe numele său nici case, și nici mașini. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite