E greu cînd locuieşti în parohiala ţară a secuilor şi ai auzit toată viaţa că şi România e ţară străină, şi Bucureştiul îţi ia banii (cînd de fapt îţi dă mai mult decît îţi ia), şi să te vezi la ştiri în România doar o dată la trei ani (cînd SRI face un raport despe marele pericol revizionist) sau la patru (la Budapesta, cînd sunt alegeri) şi să accepţi uşor ideea că vin nişte oameni tocmai din Oceanul Indian ca să lucreze la brutăria din sat.

acum 15 zile · comentarii (0)

Cetăţenii Văii Jiului devin tot mai implicaţi în dezvoltarea regiunii şi planificarea procesului de tranziţie justă de la cărbune. Câteva organizaţii neguvernamentale din Valea Jiului au iniţiat coaliţia Valea Jiului Implicată, prin care doresc să contribuie mai eficient la dezvoltarea economică, socială şi culturală a zonei.

acum 15 zile · comentarii (1)

A trebuit ca zisul ”menestrel” Tudor Gheorghe să susţină un mega-concert intitulat “Degeaba” ca, în fine, şi cei din urmă şi mai toleranţi dintre noi să ne dăm seama cât de nostalgic şi plin de regrete pentru vremurile trecute este “maestrul”, dar şi cât de fără discernământ Televiziunea Publică.

acum 15 zile · comentarii (29)

Am intrat în al treilea deceniu al celui de al treilea mileniu, ştiind (sau poate doar simţind), chiar dacă uneori nu vrem s-o recunoaştem, că am început să trăim un timp marcat de schimbări radicale - climatice, economice şi sociale -, un timp în care provocările s-ar putea să depăşească enorm capacitatea noastră de a rezolva problemele propriei noastre existenţe.

acum 15 zile · comentarii (0)

După anunţarea rezultatelor primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale de anul trecut, liderii principalelor partide politice reprezentate în Parlamentul României au făcut declaraţii. Asupra uneia dintre ele merită a ne fi îndreptată atenţia întrucât vine să scoată în evidenţă o serie de elemente, ce ating prin valenţele ce le poartă sensibilităţile unei părţi considerabile din rândul cetăţenilor români.

acum 15 zile · comentarii (39)

După aproape o jumătate de secol în UE, 47 de ani mai exact, şi la peste 3 ani de la referendumul – gafă al lui David Cameron, referendumul trebuia să întărească drumul european al Marii Britanii şi postura conservatorilor pro-europeni, la acea vreme, în 2016 – Regatul Britanic părăseşte Uniunea Europeană.

acum 15 zile · comentarii (74)

Paradoxul din Harghita este că minoritatea însăşi este intolerantă faţă de o altă minoritate. Xenofobia este un semn al imaturităţii, al urii faţă de străini iscat pe un fond de nesiguranţă şi de ameninţare şi mai ales pe o frică de a pierde ceva fie că e vorba de statut social, drepturi şi privilegii sau acces la resurse.

acum 15 zile · comentarii (35)

Gelu era premiantul clasei. Era cel mai deştept, cel mai cuminte şi cel mai generos dintr-o trupă de 34 de puşti. Gelu le ştia pe toate, îşi ajuta colegii în clasă, lăsa pe oricine să copieze după el la extemporale, iar în pauze avea jocuri liniştite. Era genul de copil cu care oricine ar vrea să fie prieten.

acum 15 zile · comentarii (4)

Orice utopie îşi nefericeşte supuşii prin programul de lucru. E dat utopiilor să se nască vorbind de fericire şi, tot lor, să se ferească, din prima zi, de întîlnirea cu adevărul. La insistenţele Uniunii Europene, confruntarea cu realitatea a fost amînată, aşa cum trimiţi acasă un petiţionar fără pile. Ea a venit abia vineri 31 ianuarie 2020.

acum 15 zile · comentarii (54)

Există un punct în care, ne place ori nu, NU suntem deloc egali între noi: curajul asumării schimbării. Fructificarea unei oportunităţi nu ţine de egalitarism, pentru că nu toţi putem la fel, dar nu e câtuşi de puţin elitistă, pentru că nu e deloc doar pentru "cei aleşi". Vrem să intrăm în joc, intrăm. Nu vrem, nu intrăm. În materia asumării liber-consimţite, relevanţa statistică trece în plan secund. Numele real al jocului: CURAJUL PILOTĂRII.

acum 16 zile · comentarii (0)

Noul plan de decarbonare accelerată al UE pune o povară pe umerii consumatorului român şi, deopotrivă, pe industria noastră. Una dintre cele mai valoroase resurse energetice româneşti, gazul natural, are un viitor aparent incert: Parlamentul European şi oficiali ai Comisiei Europene cred că gazul natural produs în Uniunea Europeană nu este suficient de „verde“.

acum 16 zile · comentarii (8)

Noul plan de decarbonare accelerată al UE pune o povară pe umerii consumatorului român şi, deopotrivă, pe industria noastră. Una dintre cele mai valoroase resurse energetice româneşti, gazul natural, are un viitor aparent incert: Parlamentul European şi oficiali ai Comisiei Europene cred că gazul natural produs în Uniunea Europeană nu este suficient de „verde“.

acum 16 zile · comentarii (8)

Triplul concert e un mic paradox: sună mai bine în înregistrările de studio decât în sala de concert, stereotipurile exasperante din jurul muzicii lui Beethoven sugerează că n-ar fi o lucrare la fel de bună precum concertele pentru instrument solo şi are nevoie de trei solişti invitaţi, o scuză perfectă pentru filarmonicile din ţară să nu-l programeze prea des, din lipsă de buget.

acum 16 zile · comentarii (1)

N-am văzut prostie mai mare! Să reduci activitatea unui popor la cadrele programului de guvernare al unui partid vremelnic aflat la putere! PSD a dispărut din scena politică în urma acestei filosofii. Urmează PNL? Credinta şefilor partidului aflat la guvernare, că ei sunt cei mai deştepţi şi capabili, şi societatea trebuie să funcţioneze după acest program, este ridicolă.

acum 16 zile · comentarii (35)

Am mai mărturisit şi cu altă ocazie că pe la sfârşitul anului trecut am descoperit înregistrările de pe youtube ale emisiunii „Marius Tucă Show“ din vremea în care acestea erau produsul publicistic al trustului „Intact“. Şi atunci- adică din a doua parte a anilor 90 până mult către jumătatea anilor 2000 - şi acum un trust aflat în proprietatea famigliei Voiculescu.

acum 16 zile · comentarii (26)

Timp de 30 de ani UDMR a reprezentat o organizaţie extremistă care a guvernat judeţele centrale ale României, fără nici o implicare de la nivel central. Acest lucru a fost posibil prin complicitatea cu partidele născute din comunism şi care au închis ochii pentru voturile de balanţă necesare guvernării.

acum 17 zile · comentarii (12)
Postari Recente