Cum se face supa de năut, alimentul care înlocuieşte foarte bine carnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Năutul este bogat în săruri minerale, vitamine şi proteine, poate fi un substitut ideal pentru proteinele din carne. Este considerat aproape un aliment naţional în India şi în ţările musulmane, însă şi italienii, şi spaniolii îl folosesc destul de des în bucătărie.

Bucătarul bănăţean Uica Mihai spune că supa de năut este foarte hrănitoare şi nu îţi trebui cursuri de bucătar ca să poţi să o găteşti. În aproximativ o oră, poţi face o zeamă extrem de gustoasă, cu ingrediente simple, care îi dau o savoare deosebită:

“Pune să stea la înmuiat în apă caldă o jumătate de kilogram de năut, pe care îl găseşti în toate hipermarketurile, şi lasă-l acolo peste noapte. A doua zi, spală, limpezeşte în trei ape şi zvântă năutul în strecurătoare. Acum pune într-o oală să se călească un morcov, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel şi două cepe, toate date pe răzătoare. Când prind ele să sticlească auriu, stinge-le cu trei linguri de bulion dens, mai căleşte un minuţel adăugând sare, o linguriţă de boia şi un sfert de linguriţă de piper boabe, adaugă trei litri de apă şi boabele de năut.

Mai pune în fiertură o căpăţână întreagă de usturoi ca să dea aromă, iar după o jumătate de ceas de clocot mărunt, o scoţi afară cu paleta şi o arunci la coşul de gunoi.

În locul usturoiului pune patru cartofi mari, întregi, ca să lase amidon şi să dea consistenţă fierturii.

Şi fierbe oala cam un ceas la foc potrivit, până e bobul de năut moale şi sfărâmicios, apoi trage-o de pe foc, drege-o cu nişte zeamă de lămâie, câteva linguri de ulei de măsline şi nişte mărar tocat. Nu mai trebuie decât pită proaspătă şi poftă pe măsură”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite