Caz grav de anorexie la Iaşi: o fată de 16 ani cântăreşte 30 de kilograme şi refuză să mânânce cu riscul de a muri

Caz grav de anorexie la Iaşi: o fată de 16 ani cântăreşte 30 de kilograme şi refuză să mânânce cu riscul de a muri

Anorexia este o afecţiune întâlnită din ce în ce mai des în cazul adolescentelor. Foto: tabu.ro

Adolescenta a ajuns la spital săptămâna trecută deshidratată şi cu grave probleme digestive din cauza alimentaţiei precare. Medicii care au tratat-o sunt de părere că refuză cu obstinenţă să mănânce pentru a nu ajunge ca mama sa, care are câteva kilograme în plus.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specialiştii de la Spitalul de Pediatrie “Sfânta Maria” din Iaşi au diagnosticat-o pe adolescenta de 16 ani, originară din judeţul Neamţ, cu anorexie mentală. Ea are o greutate de doar 30 de kilograme. Fata ar suferi de anorexie de la vârsta pubertăţii, atunci când a început să refuze să mânânce pentru a nu se îngrăşa. La începutul săptămânii trecute a început să se simtă foarte rău, având tulburări de tranzit intestinal şi dureri puternice de stomac. Rudele sale au adus-o la spital pentru a primi îngrijiri medicale. Era deshidratată şi a fost diagnosticată, pe lângă anorexie, şi cu afecţiuni digestive la nivelul esofagului şi al intestinului.

„I s-au administrat perfuzii pentru a nu se mai simţi moleşită. Dar un om nu poate trăi cu perfuzii şi trebuie să-şi ia vitaminele şi cele necesare oganismului din alimente, fructe şi legu¬me. Pacienta are un comportament ciudat şi insistă că trebuie să mai slăbească. Nu mănâncă, iar atunci când este obligată ciuguleşte câte ceva, dar foarte puţin“, a declarat Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie din cadrul unităţii medicale.

Pe lângă probleme fizice produse tinerei de anorexie, aceasta suferă şi de un blocaj mental în ceea ce priveşte afecţiunea sa. Atât familia cât şi medicii i-au explicat că riscă să moară dacă va refuza permanent să se alimenteze, însă pacienta, spun doctorii, nu conştientizează gravitatea bolii refuzând în continuare mâncare. Medicii sunt de părere că temerea fetei de a nu se îngrăşa ar fi alimentată de faptul că mama sa ar avea câteva kilograme în plus, iar adolescentei îi este teamă să nu devină şi ea grasă.

Lunar, la Spitalul de Pediatrie “Sfânta Maria”, ajung cel puţin zece paciente suferinde de anorexie sau bulimie, două afecţiuni care, netratate la timp, pot duce la deces. Marea majoritate a pacientelor au vârsta de 14 ani.  În urmă cu jumătate de an, la aceeaşi unitate sanitară, medicii ieşeni au tratat şi o fată de 15 ani din Roman care din cauza refuzului alimentelor ajunsese să cântărească 37 de kilograme.

CITEŞTE ŞI:

O tânără din Iaşi cântăreşte cât un copil de 7 ani şi vrea să mai slăbească. Medicii: ”Se poate ajunge chiar la deces, în urma înfometării"

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările