Internetul încurajează înfometarea pentru perfecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflate într-o permanentă luptă contra kilogramelor, adolescentele se implică in jocuri periculoase pentru sănătatea lor şi confundă perfecţiunea cu anorexia. Site-urile care promovează inapetenţa au din ce în ce mai multe susţinătoare, mai nou, postul reprezentând scuza ideală adoptării dietelor drastice, potrivit independent.co.uk.

În primul stadiu de cercetare a fenomenului s-au identificat între 400 şi 500 de site-uri care promovează anorexia si tulburările legate de alimentaţie, pagini urmărite de mii de adolescente. Paginile în cauză informeză oamenii asupra obţinerii unor siluete de invidiat şi le recomandă un regim alimentar care să nu depăşească 400, 500 de calorii pe zi, susţinut de consumul de cafea, ţigări şi pastile dietetice. ,,Înfometare pentru perfecţiune“, este mesajul din umbră. Totuşi, ideea centrală este mascată de promovarea unor vedete cu aşa-zise ,,ţinute angelice “, precum  Victoria Beckham şi Keira Knightley.

Potrivit publicaţiei britanice, într-un singur an, mai bine de 500.000 de persoane au vizitat site-uri ce încurajează anorexia. În urma unui sondaj realizat în 2011 de către Uniunea Europeană, s-a constatat că una din cinci persoane cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani au fost expuse la site-uri cu „conţinut dăunător”.

Doctorul Emma Bond, lector superior al Universităţii Suffolk, s-a ocupat cu cercetarea acestor tulburări de alimentaţie şi a constatat că majoritatea site-urilor erau elaborate de indivizi care, la rândul lor, se confruntau cu kilogramele în plus şi problemele aferente acestora. Unele dintre articole aveau chiar şi influenţe religioase. ,,Când am început acest studiu, în luna ianuarie, am descoperit un site creat de o adolescentă frustrată din cauza kilogramelor acumulate de sărbători. Pentru a ajunge la greutatea iniţială, aceasta a recurs la o soluţie drastică: post negru timp de trei zile“, a afirmat Emma Bond. ,,În următoarele două ore, 36 de persoane au susţinut-o şi au încurajat decizia ei prin afirmaţii precum « Eşti minunată. Postesc datorită ţie!»”, a adăugat, cu gravitate, doctora Bond.

În completarea site-urilor există mii de bloguri realizate de către persoane fizice care susţin inapetenţa şi se folosesc de imagini cu adolescente îmbrăcate sumar.

Există fete care îşi ,,vând imaginea“, mândre de siluetele lor, fără a avea cunoştiinţa acestui lucru. Aceste fotografii, publicate pe reţele de socializare, sunt folosite în industria pornografică, pentru pasionaţii de „skinny porn”.

Multe adolescente apelează la înfometare, utilizarea laxativelor şi a pilulelor dietetice pentru a atinge numărul de kilograme care, în concepţia lor, le ,,cumpără frumuseţea“. Aceste medicamente se achiziţionează online şi, de multe ori, îndrumă consumatorii către pagini ce pot încuraja sinuciderea.

Anorexia se manifestă în adolescenţă şi afectează unul sau două procente din cadrul populaţiei tinere, precum elevi de liceu şi studenţi. De fapt, toate aceste lucruri sunt o consecinţă inevitabilă a valorilor promovate de societate. Într-o lume în care un model japonez şi-a pierdut slujba pentru că a crescut cu doi centimetri în talie, iar îngerii de la Victoria’s Secret urmează regimuri alimentare stricte, înfometarea şi gradul de anorexie aflat în creştere nu ar trebui să ne mai ridice alte semne de întrebare.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite